Boekenbal 2012 binnengeglipt..!

Waar ik vorig jaar nogal wanhopig aan het balkon van de stadsschouwburg hing om binnen te komen bij het Boekenbal, nadat mijn gephotoshopte toegangskaartje was ontmaskerd door het deurpersoneel, liep ik nu met een weemoedig been there done that-gevoel langs de lange rij over het Leidseplein richting het alternatieve Bladenbal. Hoogstwaarschijnlijk wél een leuk feest en een stuk realistischere netwerkplek voor de beginnende journalist. De bladenmakers – voornamelijk uit het alternatieve circuit – lopen niet in pak en zijn dronken genoeg om met iedereen een praatje te maken, dus ook met mij. Kon ik eindelijk mijn versgeperste visitekaartje waar ik zo trots op ben de literaire wereld in slingeren. Ik had er zin in.

Mijn tred langs het Boekenbal richting Sugar Factory werd desalniettemin rigoureus verstoord toen ik opbotste tegen een jongeman die net de persuitgang verliet van de Stadsschouwburg. Zijn polsbandje hing om zijn arm als een duur horloge. Omdat hij mijn gemurmel niet verstond vroeg hij het nog een keer: “Sorry, wat zeg je?!” Ik vroeg hem dus naar zijn polsbandje. Twee minuten later stond ik met met mijn kreukelige jas in de hand tussen de nette pakken en galajurken op de dansvloer van het Bal der Ballen. En om maar meteen een mythe te ontkrachten: de drank was niet gratis.

Niet teveel rekening houdend met de etiquette, bestelde ik voor beide handen een biertje en ging op onderzoek uit. Normaliter ben ik geneigd om vooroordelen te ontkrachten, maar dat werd hier een lastige zaak. Uitgevers met hun neus in de lucht, debutanten glimlachend voor de camera en veel gebrabbel over nieuwe publicaties deden mij moeilijk aansluiting vinden. Mijn plan: wachten tot de alcohol ging werken – en zoals iedereen weet – is dat slechts een kwestie van tijd. Toen ik Theodor Holman zag, die tussen zijn entourage niet meer kon stoppen met grijnzen, was voor mij het moment aangebroken. In de krant schrijven dat wanhopige vluchtelingen die zichzelf in brand steken het verdienen om te sterven, vond ik aanleiding genoeg om hem aan zijn jasje te trekken. “Nee, het is geen provocatie, ik meen het echt!” zei hij trots om zich heen kijkend. “Ik ben nou eenmaal een fascist!” Uit wraak voor zijn hopeloze antwoord dreigde ik zijn linkse dochter te versieren. Hij keek nog steeds tevreden. Uiteraard. 

Aansluiting vinden bij mijn voormalige docent journalistiek Wim de Jong had ook weinig zin. Hij had het te druk, nota bene met het tentoonspreiden van zijn – ‘o zo lenige’ – nieuwe vlam. Bovendien moest hij ‘nog even met Conny Palmen kletsen’. Ik kwam haar even later tegen, gewoon in de gang. “Wim de Jong? Nog nooit van gehoord hoor! En wie ben jij?”

Jan Mulder stond er goed gehumeurd bij. Natuurlijk vond hij het leuk om de mooie dame die toevallig aan mijn zijde stond te ontmoeten! Ik kreeg een hand, geen blik. Dan maar de dansvloer. Krampachtige boel ook. Maar wat een mooie vrouw stond daar te dansen. Natuurlijk kende ik haar ergens van. “Ben je getrouwd?” vroeg ik ietwat brutaal. “Nee? Mag ik dan met je dansen?” Haar hand nam de mijne en wij dansten onder het spottende oog van het publiek de stijfheid eruit. Natuurlijk was ze auteur, columnist en actrice. Ik was journalist en jatte een fles wijn van de bar. We ontmoetten elkaar achter in de zaal op de lege tribune. Praten over het leven. Tot de uitsmijter het welletjes vond.

Op de fiets nam ik mezelf voor haar snel weer te zien. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik haar naam weer was vergeten, voor de derde keer die avond. In gedachte terug: vier kinderen, wonende in Haarlem en een naam eindigend op -ijn. Lang leve google. Elle van Rijn, ik hou van je!

3 Reacties op “Boekenbal 2012 binnengeglipt..!

  1. Dan heb je het toch laat gemaakt met een mooie vrouw! Ben blij dat ik een trotse bezitter ben van je vers geperste visitekaartje.

  2. Geniaal stuk!

  3. Pingback: Boekenbal 2014: Arie is mijn vriend | De Amsterdammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s