Van F-sider tot Ajaxbestuurder


Een F-sider die het schopt tot het pluche van de bestuurdersstoel. Het is één man gelukt. Ronald Pieloor (51) werd vorige week verkozen tot bestuurder bij Ajax.

Hij was woordvoerder van de F-side, de stuwende kracht achter het fanblad De Ajax Ster en co-auteur van het boek F-side is niet makkelijk. In zijn eigen boek beschrijft hij uitvoerig over de kwajongensstreken en supportersrellen waar hij deel van uitmaakte in de jaren zeventig en tachtig. Zo schetst hij zichzelf als een van de vier hooligans die werden veroordeeld voor het in brand steken van een trein in 1980.

Een halve criminele zwaargewicht verwachtte Menno Pot, schrijver van het boek Vak 127, toen hij voor het eerst met het kopstuk van de F-side afsprak. “Maar het bleek een ontzettend sympathieke gast te zijn. Helemaal niet zo’n ongeleid tribuneprojectiel, maar rustig en bedachtzaam.”

Pieloor, geboren uit een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, gold in de jaren tachtig onder de naam Chinees als een van de voormannen van de omstreden F-side – de bijnaam had hij te danken aan zijn Aziatische uiterlijk. Hij voerde regelmatig het woord voor de supporters, maakte pamfletten en veroorzaakte de nodige relletjes. Waar hij de ene keer varkenspootjes het strafschopgebied in slingerde, had hij de volgende keer een winkelwagen vol eieren bij zich, genoeg voor iedereen. Bij een supermarkt klopte hij aan om groenteafval in te zamelen voor de lokale kinderboerderij, maar de kilo’s tomaten, bananen en kolen kwamen niet bij de hongerige dieren terecht, maar belandden op het veld van Roda JC.

Programmamaker Dirk-Jan Roeleven, die de supporterswereld indook voor een programma over de rellen in 1987 tijdens de wedstrijd tegen FC Den Haag, noemt Pieloor ‘anders dan de andere jongens’. “Hij was geen domme schreeuwer. Meer een soort van manager, rustig en sympathiek, maar ook rechtlijnig en overtuigd van wat hij doet. Veel mensen weten niet dat hij een marathonloper is. En hij loopt snel ook! De Nijmeegse Vierdaagse en de Alternatieve Elfstedentocht heeft hij ook op zijn naam staan. Dat doorzettingsvermogen zie je in alles wat hij doet. Het maken van het boek F-side is niet makkelijk was een hele klus, maar het is een ontzettend mooi boek geworden. Hij is een scherp denker, heeft dossierkennis en kan ontzettend goed formuleren. Hij heeft niet voor niets een goede baan als Ict’er.”

De Ajax Ster, met op de cover een davidster, was een hobby. Roeleven: “Dat blad was briljant. Daar zat zoveel humor en speelsheid in en altijd met een randje. Echt een cultblad. En hij kwam ze zondagochtend altijd eigenhandig met tassen tegelijk rondbrengen.”

Alhoewel Michael van Praag, voormalig voorzitter van Ajax, Pieloor beschrijft als toenmalig leider van het Ajaxsupportershonk bij stadion De Meer, wil Pieloor daar zelf niets van weten. “Volgens hem waren er geen leiders,” zegt Roeleven. “Maar het was ook vanuit strategisch oogpunt dat hij zichzelf niet zo wilde presenteren. Het is niet handig als ze bij andere supportersgroepen weten hoe de verhoudingen liggen.”

Vorige week werd de oud-hooligan gekozen tot bestuurslid van zijn club. Er is veel weerstand geweest tegen Pieloors kandidatuur voor een formele functie, zegt Pot. “Hij werd toch gezien als kopstuk van een gewelddadige groepering. Hij heeft jaren gestreden om de supporters een officiële stem te geven. En ook nu voelt hij weerstand. Wat sommige Ajaxbestuurders betreft, is hij ongeveer zo welkom als een Amerikaanse militair in Afghanistan.” Pot vindt dat jammer. “Natuurlijk was hij geen lieverdje, maar je moet ook in staat zijn om na zoveel jaren over wat oude koeien heen te stappen. Hij heeft al tijden een goede baan en een gezin. Zijn supportersprincipes staan nog recht overeind, maar je kunt er een verstandig gesprek met hem over voeren.”

Van Praag was niet aanwezig bij de stemming, maar hij had waarschijnlijk niet tegen gestemd, laat hij weten. Gedurende zijn jaren als voorzitter heeft hij veel met Pieloor te maken gehad. “We wilden allebei het beste voor de club, alleen keek hij vanuit de supporters en ik vanuit het bestuur en dat botste nogal eens. Maar het is een verstandige jongen. We zijn altijd on speaking terms gebleven,” zegt Van Praag.

Toch zijn er momenten geweest die hij Pieloor nog steeds kwalijk neemt. “We zouden gesprekken voeren met de supporters in het stadion, maar toen het eerste gesprek niet beviel, zat ik het tweede gesprek tegen een leeg stadion aan te kijken. Pieloor had de bijeenkomst geboycot. Ik stond toen mooi voor paal. Ook heeft hij een keer een column geschreven en mijn naam eronder gezet. Hij had zelfs mijn handtekening vervalst. Toen was ik echt boos en heb ik hem aangeklaagd.” “Gelukkig hebben we elkaar uiteindelijk weer de hand kunnen schudden. Hij zoekt gewoon altijd de grenzen op. Voor hem is het één groot spel.”

Van Praag vraagt zich hardop af waarom hij toch altijd weer met de F-sider in gesprek ging. “Maar een belangrijke eigenschap van Pieloor is dat hij zich altijd aan zijn woord houdt.”

“Ik heb hem nooit op een leugen betrapt,” beaamt Roeleven. “Hij waait niet met alle winden mee en doet geen concessies aan zichzelf. Hij zal dan ook niet tegen elke prijs op het pluche blijven zitten. Als hij het ergens niet mee eens is, zal hij er echt niet mee instemmen.”

Pot, zelf ook Ajaxlid, vindt de benoeming van Pieloor een mijlpaal. “Eindelijk wordt een fanatiek supporter met een echt Ajaxhart tot het bestuur toegelaten. Decennia was dat volslagen ondenkbaar: zo ongeveer alle stakeholders hebben in de loop der jaren een officiële stem gekregen, alleen de supporters niet. Wat dat betreft is dit een emotioneel moment.”

Een Reactie op “Van F-sider tot Ajaxbestuurder

  1. Pingback: Pieloor’s boek toont 32 jaar oud smetje | De Amsterdammer

Plaats een reactie