Ajaxbestuurder Pieloor beging jeugdzonde

Parool 28 maart 2012

Ronald Pieloor, vorige week verkozen in de bestuursraad van Ajax, heeft niet zo’n schoon verleden als de club had gehoopt. In 1980 werd de voormalige F-sider tot vier weken veroordeeld voor het in brand zetten van een trein.

Dat staat beschreven in het boek F-Side is niet makkelijk, waaraan Pieloor nota bene zelf heeft meegeschreven. In de jaren ’70 en ’80 werd hij gezien als een van de kopstukken van de F-side.

Ajax heeft onderzoek gedaan naar het verleden van de omstreden Pieloor, maar daarbij is de veroordeling niet boven water gekomen. Het onderzoek bracht alleen een stadionverbod aan het licht voor het betreden van het speelveld van De Kuip, dat na korte tijd weer werd kwijtgescholden. Tot een veroordeling door justitie is het in ieder geval nog nooit gekomen, zo concludeerde de club.

Henny Henrichs, voorzitter van de bestuursraad, zegt niet te hebben geweten van de de brandstichting. “Een veroordeling? Dat klinkt niet zo mooi, maar Pieloor is gekozen en that’s it. Het is bovendien meer dan dertig jaar geleden gebeurd.”

Pieloor zelf zegt dat de tijd van kwajongensstreken allang voorbij is. “Het was een jeugdzonde. Ik heb jarenlang aan de weg getimmerd om een positieve bijdrage te leveren aan de sfeer in het stadion. Het is pijnlijk als er nu weer oude koeien uit de sloot worden gehaald. Ik wil gewoon met het bestuur het beste voor Ajax bereiken.”

Pieloor kwam in beeld omdat hij het perspectief van supporters, die een belangrijke stakeholder zijn voor de club, van binnenuit kent en goed kan uitdragen. Pieloor werd voor de benoeming naar voren geschoven door de Ajax Supporters Delegatie (ASD) en ook de Supportersvereniging Ajax (SVA) steunde zijn kandidatuur.

Behalve Pieloor werd vorige week ook Maarten Oldenhof verkozen tot een van de zeven leden van de bestuursraad. Hij was als voormalige algemeen directeur van Ajax betrokken bij de beursgang van de club in 1998. Veel supporters van de F-Side waren juist fel tegen de ‘verzakelijking’ van de club.

Een Reactie op “Ajaxbestuurder Pieloor beging jeugdzonde

  1. Pingback: Van F-sider tot Ajaxbestuurder | De Amsterdammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s