Hoteltoren mogelijk naast Paradiso


Het stukje grond naast Paradiso dat al tientallen jaren braak ligt kreeg gisteravond een nieuwe bestemming. Hotel en horeca zijn nu mogelijk. Bewoners van de Weteringschans maken zich zorgen. ‘Zometeen staan we allemaal in de schaduw.’

Het houdt Diana Wind van bewonerscollectief ‘Stop bouw Weteringschans’ al jaren bezig. Vanuit haar woning kijkt ze uit op het grasveld naast de Paradiso dat al tientallen jaren braak ligt. Op haar bureau liggen verschillende beleidsstukken verspreid met bouwtekeningen die in de loop van de tijd alleen maar groter werden.
Volgens Wind is het landje jarenlang object geweest van ‘pure speculatie’ en ‘verkapte vriendjespolitiek’. In de jaren tachtig beloofde stadsdeel Centrum om het gesloopte Bewa-huisje – het karakteristieke wachtershuisje dat ooit op het Max Euweplein stond – weer te herbouwen op het grasveld. Maar nu staat een zes verdiepingen tellend gebouw met mogelijkheid tot hotel, horeca en ondergrondse parkeergarage gepland.
“Het Barlaeus Gymnasium komt volledig in de schaduw te staan,” zegt Wind. “Bovendien verdwijnt het uitzicht op het Rijksmuseum vanaf de Weteringschans. En dat terwijl de hoogte van het oorspronkelijke Bewa-huisje stond geraamd op zeven meter. Met de huidige plannen is dat bijna twintig meter!”
Volgens Wind kregen de eigenaren van het stuk land in de loop van de jaren ontheffing na ontheffing van Stadsdeel Centrum. “Ze konden vrijuit bouwplannen maken en speculeren zonder rekening te houden met de buurt.”
In 1996 werd het erfpachtrecht van het landje voor 350 duizend gulden gekocht door directeur Cornelia Kos van kinderdagverblijf Dromelot. Kinderopvang paste prima binnen de maatschappelijke bestemming en bovendien was ook een fietsenstalling voor de buurt gepland. Maar daarvoor was het Bewa-huisje te klein. Om meer kinderen te kunnen opvangen, kreeg Kos toestemming om de hoogte van het geplande complex te verhogen naar 18,5 meter. Alhoewel de herbouwing van het bescheiden Bewa-huisje hiermee voorgoed van de baan was, waren de bewoners tevreden met de beloofde kinderopvang en fietsenstalling.
Maar tot bouwen kwam het niet. Het stadsdeel ging akkoord in 1998 met de plannen van Kos, maar wijzigde de maatschappelijke bestemming in gemengde doeleinden. De marktwaarde van de grond schoot hiermee omhoog.
Kos besloot vervolgens de grond voor 1,95 miljoen euro te verkopen aan dochterbedrijven van wijlen Willem Endstra en Klaas Hummel. Omdat intussen een fietsverhuurbedrijf zich had gevestigd aan de andere kant van Paradiso, hoefden de nieuwe eigenaren geen fietsenstalling meer te bouwen. De maatschappelijke invulling was voorgoed verdwenen.
In 2004 kreeg Hummel wederom vrijstellingen van het stadsdeel, onder meer voor 45 vierkante meter extra bebouwing, plaatsing van twee torens en zes ondergrondse parkeerplaatsen.
“Belachelijk,” zegt Wind. “Gekeken naar de grootte van het geplande gebouw, komt hij in aanmerking voor maximaal vijf parkeerplaatsen. Gewone bewoners moeten tien jaar wachten voordat ze een parkeerplaats krijgen en een speculant krijgt zomaar één plek extra. Dit riekt naar vriendjespolitiek.”
Volgens Wind was er in 2006 een wisseling van de wacht en werd de grond doorgesluisd naar Weteringschans Amsterdam BV, waarvan Eric Beijnum de bestuurder is, tevens zakenpartner van Hummel. Tot bouwen kwam het wederom niet. “We bouwen niet op risico,” zegt Hummel. “Het is eerst wachten op huurders.”
In 2010 had Wind er genoeg van en vroeg Stadsdeel Centrum om de bouwvergunning in te trekken. Wind: “Normaal moet binnen een half jaar na verstrekken van een vergunning het bouwen beginnen, maar we zijn nu al zeven jaren verder. De buurtbewoners moeten maar aanzien hoe gespeculeerd wordt, terwijl de toekomst van het landje onzeker blijft.”
Het stadsdeel zei destijds niet te willen intrekken, omdat de eigenaar bezig was met verkopen en intrekking de waarde zou verminderen. Maar maandag liet Stadsdeel Centrum weten de bouwvergunning nu toch in te trekken, omdat de eigenaar nog steeds geen aanstalten maakt om tot actie over te gaan.
Op het kantoor van Hummel en Van Beijnum zeggen ze niets te weten van de intrekking. “Stadseel heeft waarschijnlijk de verkeerde BV aangeschreven. We hebben geen brief gezien.”
Het bewonerscollectief maakt zich zorgen over de toekomst van het landje. De bestemming is gisteren wederom gewijzigd. Dit keer met de mogelijkheid tot hotel en horeca. Volgens Wind is het hek nu echt van de dam: “Paradiso is in de boeken ook een voorziening met additionele horeca, maar in de praktijk is het gewoon een nachtclub. Wat is de volgende stap? Een hotel met restaurant?”
Het bewonerscollectief wil samen met het stadsdeel terug naar de tekentafel om te kijken naar een goede invulling. “Zonder horeca of hotel,” zegt Wind. “De buurtbewoners slapen nu al met oordopjes in. Hebben wij ook nog wat te zeggen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s