Amsterdammers lachen om paardenvlees

piet de leeuw

Het paardenvleesschandaal legt restauranthouder Loek van Thiel geen windeieren. De Amsterdamse gasten in het volle steakhouse kunnen er wel om lachen dat ze jarenlang stilletjes paardenvlees kregen voorgeschoteld.

Parool / 16 februari 2013 / Guido van Diepen

De Noorderstraat ligt er vanavond stilletjes bij. Maar onder de brandende lantaarns van steakhouse Piet de Leeuw is druk geroezemoes en gerinkel van glazen door de ramen duidelijk hoorbaar. Steven en Layla, begin twintig, zijn de hele stad doorgelopen om vanavond bij het steakhouse te eten. Maar als hij naar binnenloopt, wordt hij linea recta weer de deur gewezen. Ze zitten bom- en bomvol.

Toen eergisteren in de media werd vermeld dat het steakhouse al sinds 1949 paardenvlees serveert zonder het te vermelden, kreeg eigenaar Loek van Thiel een stormvloed van telefoontjes over zich heen. Vandaag heeft hij het menu aangepast. Bovenaan het bord prijkt in grote witte letters ‘paardenhaas 16,50’. Direct daaronder staat de nieuwe aanwinst ‘ossenhaas 21,50’. “Ik heb het aangepast vanwege de negatieve media-aandacht,” zegt van Thiel. “Maar storm lopen, doet het toch wel.”

Jonathan Herzberg (33) heeft vanwege de berichten speciaal gereserveerd. “Ik houd van paard,” zegt Herzberg terwijl hij nog even snel zijn sigaret oprookt. “Ik kan het me nog goed herinneren. Toen ik twaalf was, ging ik met mijn ouders uit eten in Luxemburg. Ik kreeg paardenbiefstuk voorgeschoteld, dat vond ik zo lekker. Dat is me altijd bijgebleven. Toen ik gisteren hoorde dat ze het hier serveren, heb ik meteen geboekt.”

Herzberg vindt de ophef over het serveren van paard overtrokken. “Het is toch goed dat je nu ergens een paardenbiefstuk kunt eten. Alhoewel het erop lijkt dat we dat misschien al tijden deden. Ik snap het morele bezwaar tegen schipholganzen trouwens ook niet.” Alhoewel Herzberg joods is, vindt hij het eten van paard geen bezwaar. “Ik ben etnisch joods, niet praktiserend. Ik eet ook gewoon speklapjes met een glas melk erbij. Ik wist niet eens dat paard niet koosjer is.”

Dat de eigenaar heeft gelogen over de afkomst van het vlees, is volgens Herzberg ‘niet koosjer’. “Maar hij heeft wel ballen dat hij het nu op de kaart zet.”

Eigenaar Loek van Thiel, lange man, grijze haardos, loopt ontspannen rond tussen de drukbevolkte houten tafeltjes. Zijn serveersters zijn druk in de weer om de glazen te vullen en de biefstukken op te dienen. “Mijn klanten hebben er heus geen moeite mee dat ze paard eten,” zegt Van Thiel. “Dat zoen ze al 63 jaar en ik heb nooit klachten gehad.”

Een groepje weldoorvoede gepensioneerden hijst zich na het eten in de jassen. “Ik was eigenlijk van plan vis te eten,” zegt Carla. “Maar toen ik vanochtend op de radio hoorde dat ze ook paardenbiefstuk klaarmaken, heb ik daarvoor gekozen. Vroeger was dat heel normaal hoor. Toen zat in elk dorp een paardenslager.”

“We hadden zelfs paardendag,” zegt Rien. “Elke dinsdag. Ik was er gek op. En ook nu was het weer heerlijk. Deze zaak is gerenommeerd om zijn malse vlees.”

Robert Damen staat buiten een sigaar te roken. Hij eet al twintig jaar bij Piet de Leeuw. “Waarschijnlijk eet ik dus al twintig jaar paard,” buldert hij. “Maar dat interesseert me geen zak.” Zijn vriend Dries heeft vandaag ossenhaas besteld. “En jij?”vraagt Dries aan Damen. “Ik heb geen flauw idee wat voor biefstuk ik heb besteld,” zegt Damen. “Jippiejajee Bonfire!” Hij drukt zijn sigaar uit. “Godverdomme, mijn paard wordt nog koud.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s