Kiss-in Erwin Olaf: zoenpartij in de regen

Irritatie bij een snackbarhouder over een publieke zoen leidde tot een groot protest. Ruim 250 mannen en vrouwen zoenden er gisteren lustig op los in de stortende regen.

Dat wordt een natte zoen,” zegt Paul de Vries (43) tegen zijn internetdate Liesbeth (43). Ze kijken naar de lucht. Het is warm en broeierig, donkere wolken naderen. Ze wachten op het startschot voor de kiss-in, het publieke zoenprotest waartoe Erwin Olaf (53), fotograaf en voorvechter van homorechten, opriep.

Zaterdagavond stond Olaf nogal opzichtig met zijn vriend te tongen voor de deur van een snackbar. De eigenaar Ismail Antuntas (28) maande hem weg te gaan, waarop een felle discussie ontstond. Op Facebook ging het incident als een lopend vuurtje rond, met als resultaat ruim 250 mannen en vrouwen op de stoep van het Hugo de Grootplein voor café Razmataz en de snackbar.

Vanuit de open ramen op de bovenverdiepingen turen buurtbewoners naar het aangroeiende gezelschap. Met glazen wijn in de hand en de benen losjes bungelend over de vensterbanken wijzen ze glimlachend naar de toestromende stelletjes. Kale mannen houden elkaar vast, jonge meisjes knijpen in elkaars kont en verliefde stelletjes kruipen tegen elkaar aan. Fotografen en cameraploegen krioelen om Olaf heen. Hij staat iedereen verwoed te woord.

Als harde windstoten de boompjes op het plein doen schudden en de mensen angstig doen opkijken, klimt Olaf snel tafel op een tafel. “We starten vijf minuten eerder, omdat het zo gaat storten,” roept hij door de microfoon. Hij zet een speech in over gelijke rechten en zoenen in het openbaar, maar een luide donderslag maakt een einde aan zijn verhaal. “Zoenen, zoenen!” roept het ongeduldige publiek. Dan valt het met bakken uit de lucht. “Een teken van boven,” roept een man. “Go!” roept Olaf. Mensen verschuilen zich haastig onder luifels en tientallen parapluutjes klappen uit. Twee minuten lang omhelzen mensen elkaar innig en zoenen erop los. Een jongen kijkt verliefd naar zijn vriendin en geeft haar kleine kusjes. Twee mannen met ringbaarden tongen gepassioneerd. Een scooterrijder die toevallig over de rotonde voorbijsjeest, draait zijn hoofd verschrikt om en fronst.

Kris van der Waag (61), ambassadeur van Roze 50 Plus, gekleed in een doorschijnend shirt zonder mouwen, draait rustig een shaggie. Hij heeft niemand om te zoenen. “Mijn Amerikaanse vriend is er niet. Maar hij zou toch niet en plein publique willen zoenen,” zegt Van der Waag. “In Amerika zijn ze veel preutser. Toen ik daar bij een meertje mijn handdoek liet zakken, kreeg ik meteen de politie op mijn dak.”

De snackbar van Antuntas is afgeladen. “Ik vind het terecht hoor,” zegt een blond meisje zachtjes tegen de Turkse snackbareigenaar. “Dat je er wat zei.” Onder het snorretje van Antuntas verschijnt een glimlach. Een paar minuten later staat Olaf voor zijn deur met een bos rozen.

Excuses voor het gedoe,” zegt Antuntas even later. “Maar ik heb echt niets tegen homo’s. Alleen hoeft het niet in mijn gezicht.”

Zelf doet hij niet mee aan de kiss-in. “Ik heb ramadan, en als ik wil kussen, kus ik mijn vrouw wel.”

Buiten staat Henk Vlaming over de scootmobiel van zijn vrouw gebogen. Als hij overeind komt, zit zijn mond onder de zwarte lippenstift. “Ik draag altijd zwarte lippenstift,” zegt zijn vrouw Sharon, ring door de neus, tattoo op de arm. Hun dochter, Alohilani, staat ernaast. “Ik heb niemand gezoend,” zegt ze snel. “Ik heb ze hier alleen maar naar toe gebracht met de auto, want papa had al een glaasje op.”

Angelique Berends (43) en Baukje Beetsma (31) staan in kleurige zomerjurkjes, champagne in de hand, tegen de muur geleund. “Wij zijn hier voor vrijheid van liefdesuiting,” zegt Berends. Zelf vindt ze het altijd lastig inschatten waar ze wel en niet met haar vriendin kan zoenen of knuffelen. “Ik kijk zelf ook raar op als ik twee zoenende mannen of vrouwen zie.” Maar het is hier wel beter dan in het buitenland, zegt ze. “In veel landen kun je niet eens hand in hand lopen.”

Jasper Groen (38), trainingspak en stekeltjes haar, en zijn vriend John Bol (56), kaal en stevige ring door de neus, hebben net ‘lekker, lang en fijn’ gezoend. Bol besloot pas mee te doen na de tweede oproep van Olaf op Facebook. “Eerst leek het erop dat hij wilde protesteren tegen die snackbarman, maar dat vind ik onzin. Samenkomen voor de liefde vind ik wel de moeite waard.”

De bromfietsbezorger van Antuntas mag vanwege de regen naar huis. Hij wringt zich met moeite door de drukte van het gezelschap: “Dankzij de regen ben ik verlost van die hel hier.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s