Kikkers en padden in Vondelpark gered

Wie komend najaar een kikker, pad of salamander uit een van de vierhonderd putten in het Vondelpark ziet klauteren, moet niet gek opkijken. Vorige week zijn speciale klimrekjes geplaatst om achteloze amfibieën die per ongeluk in de put terechtkomen, kans geven er weer uit te klimmen.

Het is een toevallige bijkomstigheid, maar honderden kikkers, padden en salamanders zullen jaarlijks van de dood gered worden, zegt toezichthouder Wietse Dijkstra (42) van Waternet. “Eigenlijk waren we bezig om de problematiek van verstopte putten op te lossen in de stad. Als het hevig regent, blijven veel bladeren, blikjes, petflessen en andere troep in de afvoer steken. Het rioolwater stroomt dan niet goed door. Grote plassen water ontstaan in de straten en op de parkpaden als het hard regent.”

Om die reden ontwikkelde Dijkstra samen met beleidsadviseur Wiebe Bakker (36) en oud-putjesschepper, nu projectleider Ron Vogel (53), beide van Waternet, een speciale putklep. “Hij past in elke kolk en laat geen troep en stank door. Het vuil kan er makkelijk worden uitgeschept,” zegt Dijkstra.

Maar toen Vogel voor het eerst zijn hoofd boog over een put om hun uitvinding te controleren, krabte hij zich even achter zijn oren. Hij vond nogal wat kikkerkadavers in het bedje van opgevangen troep.

Tijdens de paddentrek in het Vondelpark, waarbij de padden de oversteek maken van het water naar de bosjes of omgekeerd, bleek een deel van de dieren linea recta de putten in te lopen.” De stichting Ravon, die zich inzet voor bescherming van reptielen, amfibieën en vissen, deed onderzoek en kwam erachter dat het om honderden dieren moest gaan. Dijkstra: “Ze volgen graag een lijn. In dit geval de goot langs het voetpad, die regelmatig onderbroken wordt door een put.”

Bakker: “Het is niet onze hoofdtaak om kikkers te redden, maar we voelden ons wel verantwoordelijk. Daarom hebben we vorige week bij plaatsing van de putklepjes meteen de klimrekjes geplaatst. Simpel, maar wel effectief.”

Hij trekt een zware metalen putdeksel open, waarvan opgedroogde modder tussen de brede spijlen blijft zitten. Een grote ronde schacht verschijnt met een gladde wand. Onderin zit een rechthoekig deurtje dat op een kier staat. “De nieuwe putklep,” zegt Bakker. Erop zit een metalen plaat met gaatjes vastgemaakt die loopt tot bovenin de schacht. “De kikkerredder,” zegt Dijkstra. “Die beesten kunnen vrij hoog springen en goed klimmen, maar de put is net te hoog en te glad. Dit rooster maakt het verschil.“

De komende tijd doen de kikkers zich nog te goed aan de insecten in de veilige bosjes, aldus Dijkstra. “Maar in het najaar trekken ze weer naar de waterkant.”

Dat de roosters daadwerkelijk een oplossing zijn, weet de toezichthouder zeker. “In het voorjaar ben ik met een stoeltje naast een put gaan zitten, waar een kikker in zat. Ik heb gewacht totdat ik hem via het klimrekje omhoog zag klimmen.”

Een Reactie op “Kikkers en padden in Vondelpark gered

  1. Goed idee, moeten ze op meer plaatsen doen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s