Vlaams Friteshuis onder vuur

Door Maarten Bezem

Oude regelgeving, Vlaamse friet, verontwaardigde raadsleden en boze Amsterdammers. Het gerucht dat het Vlaams Friteshuis moet sluiten, maakt wat los in de stad.

 Zoals gewoonlijk staat er een rij voor de open luiken van het Vlaams Friteshuis Vleminckx op de Voetboogstraat 33. Verspreid over de steeg zitten mensen op de trappetjes van de portalen over hun puntzakken friet gebogen. Orgelmuziek klinkt. Overtollige saus wordt opgevangen met servetjes. Kinderen likken hun vingers af.

Een man met een schort serveert de patatjes vanuit de open gevel direct de straat op. Loketverkoop heet de handelswijze. Maar deze manier van verkoop wordt met uitsterven bedreigd. De gemeente Amsterdam geeft geen vergunningen meer af.

De potentiële kopers van de drukbezochte zaak, Allard May en Fons van Huffel, balen als een stekker. “Het enige wat de gemeente doet, is tegenwerken,” zegt hun advocaat Jacques de Wit. “De huidige eigenaar, Jan Borst (64), heeft sinds 1994 een vergunning, maar die kan hij niet overdragen als hij binnenkort met pensioen gaat. De enige optie is een snackbar achter een dichte deur, maar dan blijft er van de nu al kleine zaak niets meer over. Je kunt er je kont niet keren.”

Twee mannen met schorten staan in de nauwe ruimte achter de balie te bakken in de patatlucht. De een snijdt de aardappelen en gooit zijn grofgesneden pattatten in de borrelende frituurpannen, de ander vult de grote puntzakken en laat de goudgele frieten verdwijnen onder diverse mayonaises.

Hetty Rijs (51) uit Leiden doopt haar patatje net onder. “De lekkerste patat van Amsterdam,” zegt ze smullend. “Het is een fenomeen. Je proeft de aardappel, niet te vet, niet te droog. Precies zoals het hoort. Het zou jammer zijn als de tent zou sluiten.” Ook Piet van der Werf (41) is geschrokken van het gerucht. Hij komt al jaren in de Voetboogstraat voor zijn friet. “Die regelgeving ontneemt de stad de sjeu, de saus, die het plezierig maakt. Het is jammer dat de verscheidenheid van het straatbeeld de kop in wordt gedrukt.”

Volgens Jan-Jaap Eikelboom van stadsdeel Centrum hoeft de tent helemaal niet dicht, alleen aangepast. “Wij zijn al vijf maanden bezig met de eigenaar om een alternatieve inrichting te bedenken,” zegt Eikelboom. “Met behulp van architecten en bouwtekeningen weten we dat het mogelijk is om tot een goed alternatief te komen.” De woordvoerder ergert zich aan de houding van de raadsleden die zich ertegenaan bemoeien. Zo houdt VVD-raadslid Maurice Piek op de website van zijn fractie het betoog: ”Het is van de zotte dat het Vlaams Friethuis, al decennialang geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen, moet sluiten door het rigide uitvoeren van bepalingen die uit de vorige eeuw stammen. Als een open-puiverkoopvergunning nodig is om het voortbestaan van een alom gewaardeerde onderneming te waarborgen dan moet deze worden verstrekt.”

Eikelboom vindt dat te makkelijk: “De gemeenteraad heeft zelf bedacht dat verkoop vanuit de gevel niet meer mag, en dat vastgelegd in een Algemene Plaatselijke Verordening. Wij voeren de regels alleen maar uit. Als de fracties in de gemeenteraad de regels aanpassen, zijn wij de eerste om ze uit te voeren.” Op de website van stadsdeel Centrum verscheen gisteren demonstratief het bericht ‘Ook stadsdeel Centrum geniet van Vlaamse friet’. In de steeg wordt ondertussen rustig doorgebakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s