Aside

Chinese Tempel viert feest

Dansende draken, boeddhistische zegeningen en zwaardgevechten op de Nieuwmarkt. Afgelopen zaterdag was Boeddha jarig. De He Hua Tempel op de Zeedijk bouwde een feestje. Het Parool 21 mei 2012

Twee Engelse toeristen, die met hun kloppende hoofd in de zon net aan hun ontbijt beginnen, kijken nogal gepijnigd als de stoet voorbij trekt. De grote trom dreunt over de Zeedijk, zo hun oren in. De bekkens klapperen toe. De winkelhouders van de Zeedijk staan er een stuk beter gehumeurd bij. Vanuit hun deuropeningen bewonderen ze de feloranje draak, die woest beweegt boven de hoofden van de tien vrijwilligers die het dansende gevaarte met stokken door de lucht begeleiden. Boeddha is jarig en dat wordt gevierd. De He Hua Tempel, beter bekend als de Chinese Tempel, sinds twaalf jaar gevestigd op de Zeedijk, pakt uit met een processie over de Wallen en een feest op de Nieuwmarkt. De zon schijnt in de blauwe lucht, de mensen lachen.

Een gezelschap van ruim honderd opgedofte mannen en vrouwen in traditionele kledij beweegt zich stapvoets door de straten. Chinese boerenoutfits met strohoeden, kleurige kimono’s en sobere monnikengewaden passeren. De meisjes gooien met bloesem, de wierookjes die de monniken  dragen, laten een hypnotiserende walm achter in de Zeedijk. Een goudkleurig Boeddhabeeld van een meter hoog vormt het midden van de bewegende stoet. Miao Heng, de abt, gekleed in een oranje gewaad, zegent de mensen om haar heen met druppels water. Een meisje krijgt het in haar gezicht. Ze giechelt naar haar buurjongen: “In mijn oog.”

Alhoewel het voornamelijk Chinezen zijn die vandaag meelopen, blijkt Boeddha meer sympathisanten te hebben. Een Nederlandse en een Surinaamse jongen wisselen elkaar af om het achterwerk van de draak te bedienen. De Chinese jongen die het hoofd beweegt, springt ritmisch heen en weer. Het achterwerk schuifelt er achteraan.

Na een rondje over de Wallen bereikt de processie de Nieuwmarkt. Eén voor één komen de deelnemers naar voren om een bescheiden offer te brengen. Waar de één parfum en handcrème meebrengt, legt de ander behoedzaam een pak chips en koffiepads neer voor het beeld. ‘Do good things’ prijkt op een vlag. Een aantal jongeren demonstreert op het plein hoe je een bamboestok als wapen gebruikt en laat wat oosterse vechtsportrituelen zien. Twee jongens gaan elkaar te lijf met zwaarden en een speer.

André kalden (50), voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland, geniet vandaag met volle teugen. Hij wijst op een chinees meisje in een kort rokje dat druk in de weer is om het geheel in goede banen te leiden. “Vandaag trekt dat allemaal samen op,” zegt hij. “Draken, vrouwen achter de ramen, meisjes in korte rokjes en nonnen. Het is toch mooi om te zien dat het Boeddhisme dat bij elkaar brengt?”

Volgens Kah Kih Yan (26) van de He Hua Tempel is twaalf jaar geleden bewust gekozen voor de locatie op de Zeedijk. “Zowel de gemeente als de ondernemers zagen de tempel als een goede manier om de beruchte Wallen op te frissen.” Maar andersom heeft de tempel ook veel aan de buurt te danken, zegt Yan. “Net zoals een lotusbloem de modderpoel nodig heeft waarin hij bloeit.”

Volgens Kalden leeft het bijna 2500 jaar oude Boeddhisme pas sinds tientallen jaren in Nederland. Hij weet niet precies hoeveel Boeddhisten Nederland telt. “Wat is een Boeddhist?” zegt hij. “Dat is moeilijk te definiëren. Ik hoor het getal van 170.000 wel eens, maar volgens mij drinken wel honderdduizenden mensen uit de boeddhistische bron. Maar of ze ook uit andere bronnen drinken, weet ik niet.”

Volgend jaar wil Yan het evenement meer op het Westen oriënteren. “De tempel is niet alleen voor Chinezen bedoeld, maar voor alle Nederlanders. De oude generatie heeft de Nederlandse taal nooit goed geleerd, waardoor de Chinese gemeenschap gesloten is gebleven. De nieuwe generatie heeft nu een brugfunctie.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s