Occupy moet Beursplein verlaten

Met een zware winter achter de rug en met de lente in aankomst moeten de Occupyers het Beursplein donderdag verlaten. ‘Wij hebben het vijf maanden volgehouden. Dat is winst.’

Dirk (20) van Occupy Amsterdam keek vreemd op toen hij gisterochtend een stortvloed van journalisten te verwerken kreeg. Van de oproep van burgemeester Van der Laan om het tentenkamp voor donderdagochtend geheel te verwijderen, had hij nog niets vernomen. Even later arriveerde de buurtregisseur op het Beursplein met de brief van de burgemeester. De redenen voor ontruiming: het tentenkamp is niet meer noodzakelijk voor de demonstratieve doeleinden van Occupy en door de aantrekkingskracht op daklozen geeft het kampement teveel overlast voor de buurt. Bovendien staan er andere evenementen gepland op het plein.

Wat de Occupyers nu gaan doen, weten ze nog niet. “Doordat we de pers te woord moesten staan hebben we nog helemaal geen tijd gehad om te overleggen. We gaan in ieder geval bezwaar maken via onze advocaat. Hij hield eerder de ontruiming van Occupy Den Haag tegen.”

Waar het Beursplein in oktober met bijna tachtig tenten nog plek bood aan ruim tweehonderd overnachters, slonk het kampement bij de gedeeltelijke ontruiming in december tot twee tenten met een infokeet. Het tentzeil met de tekst ‘occupy de banken’ hangt sindsdien in de schaduw van de Bijenkorf. Voornamelijk duiven waggelen rond op de plek waar begin december het plein nog wemelde van de tentjes. Binnen is een keukentje geïmproviseerd en liggen matrassen opgestapeld. Tussen wat rommel liggen een tube tandpasta en een courgette. Een handjevol mensen zit op de grond met een gitaar. Buiten prijken vijf maanden oude foto’s die herinneren aan de vergane glorie van de beweging.

We hebben een heel zware winter gehad,” zegt Willem (52). “Maar we hebben het wel vijf maanden volgehouden. Dat is winst. Jammer dat we wegmoeten nu het beter weer wordt.” Ook Deirdre (52) is er in de winter een maandje tussenuit geweest. “Ik werd verkouden, maar ik vond het vooral vervelend dat ik als aanspreekpunt werd gezien. Zelfs toen het urinoir overliep werd ik erbij gehaald. Binnen de beweging horen geen leiders te zijn.”

De aanwezigen op het plein zijn niet geschrokken van de brief van de burgemeester. “Ontruiming van het tentenkamp is niet het einde van Occupy,” zegt Boris (43) terwijl hij ontspannen een shaggie draait. “Er zijn ondertussen veel succesvolle initiatieven ontstaan, zoals Occupy College in de Vondelbunker waar colleges worden gegeven over de crisis en z’n alternatieven. Ook zijn we bezig met een broedplaats op Zeeburgereiland waar schoolklassen kunnen leren hoe je met alternatieve energie kunt leven zonder de wereld naar de kloten te helpen.”

Over de redenen voor ontruiming is Willem heel duidelijk: “Dat wij overlast veroorzaken, is lariekoek. En ik kan het weten want ik was er vanaf begin tot eind bij.” In zijn nette herenjas steekt hij af tegen het nogal bonte gezelschap dat om de tenten heen doolt. “Het klopt dat het tentenkamp daklozen aantrekt, maar daar hebben wij Occupyers juist last van, niet de buurt. Als een dakloze bij de Bijenkorf overlast veroorzaakt is de politie er als de kippen bij. Wij moeten dat soort zaken allemaal zelf oplossen.”

Willem geeft toe dat er relletjes zijn geweest, maar verder dan wat geschreeuw en dronkemanspraat kwam het zelden. “Het is jammer dat daar steeds aandacht aan wordt besteed en niet aan waar wij voor staan. Een tent staat nu voor protest.” Het voorstel van Van der Laan om te verhuizen naar de Zuidas is voor hem geen optie. “Dat is gewoon het wegstoppen van een beweging. Deze plek heeft symbolische waarde omdat het tegenover de beurs is, waar achterlijke speculanten zitten die met geld omgaan alsof het een knikkerspel is.”

Over aankomende donderdag zijn de meeste Occupyers het eens. “Eerst het bezwaar afwachten, maar als de ontruiming doorgaat dan gebruiken wij geen geweld,” zegt Boris. “Dus een veldslag zal het niet worden. We organiseren zaterdag een Lentemanifestatie met theater en muziek op het plein en hebben toestemming om elke zondag een bijeenkomst te organiseren. Occupy gaat hoe dan ook door.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s