Broedplaats Vondelbunker geopend

Amsterdam heeft er een nieuwe broedplaats bij. De gemeentelijke schuilkelder onder de Vondelbrug in het Vondelpark werd gisteren na meer dan 40 jaar officieel nieuw leven ingeblazen.

Waar de eerste communistische wethouder van Amsterdam, Harry Verheij, de atoombunker in 1968 opende voor het publiek, staat nu wethouder Maarten van Poelgeest met de slijptol in zijn handen om de voormalige schuilkelder te heropenen. Toen werd de ruimte Beatkelder Lijn 3 gedoopt, vernoemd naar de tram die er met groot kabaal overheen dendert. Nu heet het eenvoudig de Vondelbunker.

Voor Van Poelgeest is de heropening een bijzonder moment, laat hij weten. “Het zou zomaar kunnen dat ik in deze bunker ben verwekt. Wat ik zeker weet is dat mijn ouders hier in de jaren zestig uitgingen en elkaar hebben ontmoet.” Het waren voornamelijk de provo’s, hippies en nog wat Amsterdamse jongeren die eind jaren zestig de bunker onveilig maakten. Grote bands wilden na hun optreden in Paradiso nog weleens een jamsessie houden in de ondergrondse ruimte, waarvan Pink Floyd misschien wel de bekendste was. Na twee jaren rock ’n roll, vechtpartijtjes en geldgebrek werd de ruimte weer gesloten voor publiek.

Nu staat een nieuwe lichting jongeren te wachten de bunker te betreden. Luid gesnerp klinkt en vonken spatten op als Van Poelgeest de slijptol ietwat onhandig in het metaal van de deurplaat zet. Gejoel en applaus ontstaan als Jaap Schoufour van Bureau Broedplaatsen de klus uiteindelijk klaart door de deur open te trappen.

Eindelijk een ruimte betrokken zonder hem zelf open te breken,” grapt Guido Egas (31) van collectief Schijnheilig, dat zich inzet om culturele invulling te geven aan leegstaande ruimtes. Het rondzwervende gezelschap van kunstenaars en intellectuelen is blij met de nieuwe vrijplaats. Afgelopen zomer werden ze nog met veel geweld ontruimd op de Passeerdersgracht. Hoewel de ruimte nu pas officieel is geopend, organiseerden ze de voorafgaande maanden voorzichtig al wat activiteiten, waaronder een modeshow en een theatervoorstelling.

Via een trappetje naar beneden begeven de mensen zich de bunker in. Dikke betonnen muren, grote metalen deuren en een laag plafond scheiden het gezelschap van de buitenwereld. “De atoombunker is echt ontworpen met het oog op een nucleaire oorlog,” legt Egas uit. “Het was de bedoeling dat mensen hier voor lange tijd konden verblijven.” Hij wijst op een oude grote dieselmotor die in nood energie kan opwekken. Tegen de muur staat een rij fietsen aangesloten op meterhoge dynamo’s waarmee electriciteit gegenereerd kan worden. De dikke laag stof die de oude machines bedekt heeft de Koude Oorlog met gemak overleeft.

De bunker is eigendom van Stadsdeel West,” zegt Egas, die in het verleden ook panden gekraakt heeft. “We betalen dan ook keurig de huur. Het is onze bedoeling om er een mooie plek van te maken en de boel hier netjes houden.” En met een knipoog: “We hebben zelfs het beeld van Vondel intact gelaten.” Met zijn uitspraak verwijst hij naar de krakersrellen in 1982 in de Van Baerlestraat, waarbij een tram in brand werd gestoken en het beeld van Vondel werd onthoofd, waarna het hoofd op de stoep bij de Raad van State werd gelegd.

Maar de plannen voor de bunker zijn minder radicaal. “We willen deze ruimte invullen met kunst, debat en muziek,” zegt Niels ten Oever (27), medeoprichter van Schijnheilig. “Het moet een plek worden voor non-commerciële activiteiten. We organiseren avonden over digitale vrijheid, maar er komen bijvoorbeeld ook mensen uit Syrië praten over hun situatie. Allemaal mogelijkheden om van elkaar te leren. Wij vinden het belangrijk om politiek bezig te zijn. ”

De avond wordt ingeluid met een optreden van de band Les Croissants Terribles. Een fotoexpositie versiert de betonnen muren. Broden met hummus op tafel en fris en bier bij de geïmproviseerde bar zijn tegen een vrijwillige donatie te krijgen. Met een cursus ‘politierapporten opvragen’ wordt de avond afgesloten. Iemand roept het nog even door het Vondelpark: “De Vondelbunker is geopend!”

Een Reactie op “Broedplaats Vondelbunker geopend

  1. Ik ben opzoek naar plattegronden/bouwtekeningen/aanzichten/doorsneden van de Vondelbunker, kan iemand mij helpen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s