Bos en Lommer roept om biologische eetwinkel

De eerste biologische eetwinkel opent eind maart zijn deuren op de Bos en Lommerweg. De bewoners riepen erom, een handtekeningenactie trok de eigenaar over de streep.

Monique Burger (48) is apetrots. Zelf opende ze twee jaar geleden de Nieuwe Boekhandel in de multiculturele wijk Bos en Lommer en werd verkozen tot boekverkoper van het jaar 2010. Nu verkoopt ze behalve haar boeken, ook haar straat. “De winkel stopt niet bij de drempel,” zegt ze resoluut. “Iedereen in de straat is erbij gebaat als de kwaliteit van de winkels omhoog gaat. De biologische eetwinkel Estafette draagt daar aan bij. Nu alleen nog een Hema.”

In samenwerking met de bewonersgroepen Boloboost en Geef om de Jan Eef organiseerde ze met de feestdagen popup winkels in leegstaande ruimtes in de buurt. “Het is toch geen gezicht als de luiken overal dichtzitten,” zegt Burger. “Er moet leven in de brouwerij. Dat trekt juist huurders.”

Toen ze twee makelaars zag staan voor een leegstaand buurpand greep ze meteen haar kans. “Ik ken wel iemand die dat pand wil huren, hoor!” blufte ze. Ze hoorde vaak van haar bezoekers dat het nogal ontbrak aan een biologische winkel in de buurt. Ze vroeg de huurprijs en bouwtekeningen op, klom in de telefoon en keek in het telefoonboek bij de b van biologisch. Drie kwartier hing ze aan de lijn met Koos Bakker, de directeur van de biologische eetwinkelketen Estafette. “Aleen twijfelde hij nog of er wel genoeg vraag was in de buurt naar biologische producten,“ zegt Burger. “Toen heb ik besloten om een handtekeningenactie op touw te zetten. Zevenhonderd mensen hebben getekend!”

Bakker werd naar de boekenwinkel gelokt met een kopje biologische koffie en kreeg de handtekeningenlijst in zijn handen gedrukt. “Ik was onder de indruk,” zegt Bakker. “Dit was het duwtje in de rug dat we nog nodig hadden. Ik was eerder al door bewoners benaderd. Zo kreeg ik eens een linkje naar Funda doorgestuurd met een leegstaande winkelruimte in Bos en Lommer, een subtiele hint. Maar deze lijst was het bewijs dat er genoeg animo is.”

Lex de Jong, oprichter van bewonersinitiatief Boloboost, beaamt dat. “De vraag naar een natuurwinkel in de buurt leeft al heel lang,” zegt De Jong. “Monique Burger en andere bewoners hebben geprobeerd de duurzame voedingswinkel Marqt naar het Bos en Lommerplein te halen. Daar kwam een ruimte leeg en de eigenaar, Quirijn Bolle – tevens Amsterdammer van het jaar 2010 – waardeerde de inzet. Alleen vond hij de buurt er nog niet klaar voor.”

Volgens Burger is het winkelaanbod niet snel genoeg meegegroeid met de veranderende bevolking, ‘maar gaat het de goede kant op’. Bakker ziet de positieve tendens. “Er is al een espressobar, goede banketbakker en broodzaak, een succesvolle boekhandel en een hele goede visboer. Eind maart sluit de biologische eetwinkel zich aan. Niet alleen de vegetariërs en andere bewuste consumenten kunnen hun hart ophalen, maar ook de levensgenieters, die op zoek zijn naar verse olijven, Franse kaas of wijn.”

Burger heeft haar zinnen ondertussen gezet op de hoofdprijs. “De volgende handtekeningenactie is voor de Hema!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s