Tulpen uit Amsterdam

De duiven op de Dam hadden er zaterdag voor even een concurrent bij. Ruim tweehonderd duizend tulpen uit Amsterdam maakten van het plein een oase van geur en kleur, om de eerste Nationale Tulpendag in te luiden.

 Uit volle borst zingt burgemeester Eberhard van der Laan onder het oog van honderden toeschouwers het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ en plukt vervolgens het eerste bosje tulpen op de Dam. Hij geeft daarmee het officiële startschot van het internationale tulpenseizoen en doopt de eerste Nationale Tulpendag.

 “Het is toch te mooi voor woorden dat we de tulpen weer naar Amsterdam halen,” zegt Van der Laan, naar eigen zeggen een echte bloemenman. “Over de hele wereld zingen ze het lied in alle talen. Nu komen ze weer zoals vanouds uit Amsterdam. Dit is uniek.” Hij kijkt uit over het plein waar in de vorm van een reusachtige tulpenbloem van 2500 vierkante meter ruim tweehonderd duizend tulpen de aandacht trekken van het voorbijkomende publiek. Een draaiorgel speelt Hollandse liederen.

Twee dames wagen zich direct na de opening met grote stappen midden in het tulpenveld om de mooiste exemplaren te bemachtigen, maar daar wordt een stokje voor gestoken. “Van de zijkant mag je ze wel plukken,” zegt organisator Fred Wever. Langs de kant staan honderden mensen druk te wijzen naar de bloemen die ze bij hun bosje willen voegen. Vijfenzestig vrijwilligers lopen rond in oranje sweaters om te helpen met uitzoeken, plukken en inpakken. Iedereen mag gratis twintig tulpen meenemen.

De bloemen dragen namen als ‘Yokohama’, ‘Lustige Witwe’ en ‘Silver Dollar’. Maar er zijn ook tulpen vernoemd naar bekende Nederlanders, zoals de ‘Heineken’ en de ‘Anny Schilder’.

Wever, die zijn hele leven al in de bloemen zit, heeft vandaag de dag van zijn leven. “Kippevel,” zegt hij. “Vanochtend was het hier op de Dam nog helemaal leeg. Totdat de vijf vrachtwagens kwamen aanrijden vol met bloemen. Moet je nu kijken!”

Met de invoering van de Nationale Tulpendag hopen de tulpenkwekers hun product nog meer in het zonnetje te zetten. Nederland is met de verkoop van 1,7 miljard tulpen per jaar de grootste tulpenproducent ter wereld. “Iedereen uit de branche draagt een steentje bij om deze dag mogelijk te maken,” zegt Wever. “Het moet net zoiets worden als de eerste haring van het jaar.” Hij geeft toe dat de derde zaterdag van januari een beetje vroeg is, aangezien de tulp vaak met de lente wordt geassocieerd. “Maar de broeitechniek maakt het nu eenmaal mogelijk. Vanaf één januari zijn er al tulpen te verkrijgen. Kerstboom eruit, bloemen erin!”

Mevrouw Beutler (88) is vandaag met haar man speciaal naar Amsterdam gekomen voor de tulpendag. “Ik zag het in de krant staan en moest er gewoon heen.” Met haar grote zelfgemaakte hoed, ingestoken met tientallen kleurige bloemen, valt ze nogal op in de menigte. “Ik ben zelf net een bloembol.” Jennifer Tjon-a-Meeuw (59) kijkt verwonderd naar de hoed van de oude dame. “Hoe bedenk je het?” Ze kan niet stoppen met lachen vandaag. “Ik word zo blij van bloemen. Een bosje tulpen brengt toch kleur in je leven. Was de hele wereld maar zo.”


Een Reactie op “Tulpen uit Amsterdam

  1. Leuk stukje.
    Hier is een overzicht van de Nationale tulpendag:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s