BoLo inpakwinkel

 Bewoners van Bos en Lommer bouwden zaterdag een leegstaande winkelruimte om tot een cadeautjes-inpakwinkel voor de buurt. Met veel glühwein, chocomelk en pakpapier luidden ze het Sinterklaasweekend in.

Vier half beschonken zwarte pieten uitgerust met een tuba, banjo en trompet verlaten de winkelruimte aan de Bos en Lommerweg met een ondeugende glimlach. Ze hebben zojuist Sinterklaasliedjes gespeeld, maar voor vertrek hebben ze zich nog even gelaafd aan de grote ketel glühwein die staat te dampen in de geïmproviseerde inpakwinkel.

Iedereen kan hier vandaag gratis zijn cadeautjes in laten pakken,” zegt initiatiefnemer Lex de Jong. “De bloemenwinkel leverde versiering, de Nieuwe Boekhandel het pakpapier, Bagels en Beans biedt iedereen een gratis kopje koffie aan en de Albert Heijn doneert de chocolademelk en glühwein.”

Deze ‘BoLo inpakwinkel’ is een samenwerking tussen de winkeliersvereniging en bewonerscollectief BoLoboost, dat zich inzet om het imago van Bos en Lommer op te poetsen. Het initiatief is een eerste stap om leegstaande winkelruimtes tijdelijk te benutten.

We kregen afgelopen week pas groenlicht, dus het is nogal haastig in elkaar gezet,” zegt De Jong, wijzend naar de stroken cadeaupapier die de muren ietwat kunstig versieren. “Maar het gaat om het idee.”

Anita Groenink (37) heeft de eigenaar van het pand naar eigen zeggen platgebeld om te vragen of ze zijn ruimte mochten gebruiken. “De zoon van de eigenaar woont hier in de straat, dus die weet wat er speelt in de buurt. Het is belangrijk om de deuren van de leegstaande winkels zoveel mogelijk open te zetten voor initiatieven. Dat geeft de straat een frisse uitstraling, waardoor de ruimtes weer sneller worden verhuurd.”

Groenink is doorgaans niet zozeer actief voor BoLoboost, maar voor bewonerscollectief ‘Geef om de Jan Eef’, de groep die ontstond naar aanleiding van de overval op juwelier Fred Hund in 2010 aan de Jan Evertsenstraat, die daarbij de dood vond. “We wilden de winkeliers een hart onder de riem steken en De Baarsjes weer een positieve vibe geven. Nu werken we vaak samen met de mensen van BoLoboost.”

Het zijn vandaag voornamelijk de blanke buurtbewoners die hun kadootjes laten inpakken volgens Annette Dölle (35), die al een tijdje het voorbijkomende volk gadeslaat. “De islamitische bewoners vieren nou eenmaal geen Sinterklaas.” Ze vraagt zich hardop af of ook de allochtone bewoners actief benaderd moeten worden met dit soort initiatieven, maar daar is niet iedereen het over eens. “We mogen ook wel eens opkomen voor onze eigen behoeften, hoor,” zegt De Jong. “Prijsknallers zijn er al genoeg in de buurt.”

Philip Nijman (49) staat met zijn dochter James (13) achter de toonbank vrijwillig cadeautjes in te pakken. Ze hebben net de honderdenvijfde klant geturft. “En de meesten hadden wel twee of drie pakjes bij zich,” zegt James terwijl ze een krul in een cadeaulint strijkt. Haar vader heeft het onderhand wel gehad met de kerstbellen. “Die zijn moeilijk inpakken. Geef mij dat vierkante pakket maar,” zegt hij tegen een klant die net binnenkomt. “James, doe jij die losse kerstversieringen maar!” Richard van den Raadt (41) kijkt aandachtig toe hoe zijn net aangeschafte kerstklokken en dominospel worden ingepakt. “Ik was vorige week nog bij een lezing bij de nieuwe boekenhandel. En misschien komt er binnenkort een ecologische supermarkt hier in de straat. Het wordt nog leuk in de buurt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s