Occupy Amsterdam: General Assembly

General Assembly Occupy Amsterdam

Een opvallende vertoning, de General Assembly, speelt zich sinds het Occupy Amsterdam protest dagelijks af om 18.30 uur op het Beursplein. Met een door leuzen beklad beursgebouw en een heus tentenkamp als achtergrond, nemen iedere dag bijna tweehonderd mensen deel aan de open vergadering, waarbij alles wat gezegd wordt in koor wordt herhaald door alle aanwezigen.

Een meisje legt de signalen nog een keer aan iedereen uit. Op een groot bord staan de gebaren uitgetekend. “Twee vingers in de lucht betekent dat je bezwaar wilt maken op iets dat een ander zegt. Handen om elkaar heen draaien betekent dat iemand sneller zijn punt moet maken. Met je hand een hanenkam maken op je hoofd betekent dat de spreker teveel met zichzelf bezig is en niet met het belang van de groep.”

Een oudere man ondervind het aan den lijve als hij begint te vertellen hoe hij dertig jaar geleden al actief was tegen het systeem. Diepe zuchten worden gevolgd door draaiende handjes. De man rondt snel zijn verhaal af. Een jongen die een betoog afsteekt over respect voor elkaar wordt beloond met gejubel en wapperende handjes in de lucht.

De bijeenkomst is gevormd naar het voorbeeld van het gelijknamige protest op Wallstreet. Omdat megafoons zijn verboden op Wallstreet werd deze methode bedacht om de mensen toch veel bereik te geven. De spreker verkondigt zijn betoog zin voor zin en de omstanders roepen het na, zodat iedereen in de omgeving het goed kan horen. Op het Beursplein zijn megafoons niet verboden, maar de methode heeft indruk gemaakt.

Volgens een van de demonstranten ging het vroeger ook zo bij de oude Grieken. “Dit is nou echte democratie. Mensen worden gedwongen om te luisteren naar iemand door hem na te zeggen.” Een ander wijst erop dat door het ontbreken van een podium en een microfoon de gelijkwaardigheid van alle aanwezigen wordt benadrukt. “Er is hier geen ruimte voor partijen en instituties, alleen voor mensen!”

Als een man om een stemming vraagt over gedragsregels op het plein wordt dit afgewezen. “We stemmen niet, omdat we niemand willen buitensluiten,” legt de discussieleider uit. “We discussiëren daarom door tot we het allemaal eens zijn.’

Na ruim twee uur vergaderen vraagt een muzikant of het gewaardeerd wordt als hij morgen met zijn band komt spelen op het plein. In koor: “Als het maar niet tijdens de General Assembly is.” Hij vraagt wie de verantwoordelijkheid over entertainment op het plein heeft van de aanwezige mensen. Tientallen vingers gaan direct zijn kant op. “Jij, vanaf nu!” Met een luid applaus sluit de vergadering.

Een Reactie op “Occupy Amsterdam: General Assembly

  1. Pingback: Johnito: waarom ik achter Occupy sta · Tessonome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s