Adzy, de anarchistische straatartiest

Adrian ‘Adzy’ Crankz is nog geen dertig jaar oud, maar hoe oud hij wel is, weet hij niet, of beter gezegd, wil hij niet weten. “Datum en tijd bestaan niet voor mij.”

De escapist, die in zijn show ontsnapt uit een dwangbuis van plastic en kettingen, ziet de wereld als één grote dwangbuis. “Ik doe daar niet aan mee,” zegt hij terwijl hij een slok van zijn biertje neemt. “Het leven is klote. Kijk die voorbijgangers, allemaal zombies en slaven die werken om dan toch blut te zijn.”

De Australiër drinkt deze ochtend een flaming sambuca naast zijn biertje. Hij wil zijn ‘ontbijtdrankje’ zelf aansteken. Hij drinkt en rookt de hele dag door, maar dat heeft volgens hem geen invloed op zijn show. “Drank maakt mij niet beter, maar mijn kijk op de wereld wel.” Hij heeft zojuist op de Dam geloot met de andere straatartiesten om af te spreken wie hoe laat speelt. Hij hoeft voorlopig nog niet, dus nestelt hij zich aan de bar in Kadinsky Café, in de Zoutsteeg.

Adzy is geboren en getogen in Adelaide. “De stad met de meeste seriemoordenaars,” benadrukt hij. “Ik heb ook iemand vermoord, maar dat is niet voor herhaling vatbaar.” Crankz zegt in Australië quantummechanica te hebben gestudeerd, muziek te hebben geproduceerd, bankovervallen te hebben gepleegd, in de prostitutie te hebben gezeten en drugs te hebben verkocht. Als hem wordt gevraagd over quantummechanica, roept hij iets over het buigen van ruimte en tijd. Hij snuift de damp op van de net verbrande sambuca.

Sinds een jaar of vijf reist hij de wereld over met zijn Houdini-act, want dat is wat hij het liefste doet, reizen. De zelfverklaarde anarchist vindt vrijheid het belangrijkste wat er is. “Mijn vak is geen baan, maar een levensstijl. Je reist veel, je verliest veel, maar je wint ook veel. Ik ben dakloos, maar ik kan niet zonder die vrijheid. Alles wat ik bezit, zit in mijn zakken. Stiekem wil iedereen dat wel, alleen niemand durft.”

De ontsnappingstruc die hij opvoert, is geen moeilijke, zegt Crankz. “Het is puur een manier om de grappen die ik maak, fysiek aan te kleden. Het maakt niet uit wat je doet, maar hoe je het doet.” Hoe minder trucs hij nodig heeft voor een show, hoe beter.

Hij vindt het raar als mensen hem vertellen dat ze het zo knap vinden wat hij doet. “Van negen tot vijf werken, dat is pas knap. Maar ik kan me niet dagelijks laten verkrachten door het systeem.”

Amsterdam vindt hij een fijne plek. “Ik kan hier gewoon wiet roken en het red light district is om de hoek. Ik zie het als een kunst om zoveel mogelijk af te dingen bij de vrouwen. Het liefst betaal ik met buitenlandse valuta, zeventien dollar ofzo.” Hij heeft ook nog een vriendin wonen in de buurt. Adzy zegt het er voor de zekerheid nog even bij: “Ik ben niet normaal.”

3 Reacties op “Adzy, de anarchistische straatartiest

 1. Adzy is een voorbeeld van een mongool en laffe flapdrolvan straatartiest!
  Deze week tijdens zijn show op het Leidseplein daagde hij iemand uit het publiek voor man tot man gevecht met blote vuist, daarna liet hij het publiek zien inclusief de aanwezige meiden zien hoe laaf hij is!
  Hij pakte zijn zweep en gebruikte tegen zijn ongewapende tegenstander.
  Hij heeft ook ruzie gehad met paar roemeense standbeelden op de Dam, en drie oude zigeuners muzikanten op het Kerkplein in Den Bosch.
  Keer op keer misbruikte hij zijn versterker om zijn tegenstanders te beledigen.
  Volgens mij is hij ook rijp voor een gedraagd/agressieftherapie.
  Tijdens zijn show op de Dam, op eens stopte hij met zijn show omdat het publiek niet hard genoeg voor hem klapte!
  Dit doet Mick Jagger zelfs nooit!
  Adzy, je bent een straatartiest die voor je levensonderhoud geld nodig hebt.
  Het publiek die jou geld geven is de koning, en niet andersom!
  Hij gebruikte de helft van de Dam voor zijn show omdat het publiek altijd ver staan op zijn keiharde geschreeuw!

  Amsterdam is een fijne plek voor jou, goed zo.
  Fijn voor jou, en nu nog normaal doen!

 2. Pingback: Het Parool Newspaper: Adzy, the anarchist street artist « Adrian CrankZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s