Handhavers op pad voor barbecueverbod

‘Het is droog, maar niet zonnig,” zegt Hans Schrijver (53) terwijl hij naar de lucht kijkt. “Ik denk niet dat we vandaag veel hoeven te waarschuwen.” Collega Nunzio Dicorato (47) knikt instemmend. Met de borst vooruit en de schouders naar achter lopen de mannen het Vondelpark in. Ze zijn surveillant met opsporingsbevoegdheid van stadsdeel Zuid en ze gaan het nieuwe barbecueverbod handhaven. Voorlopig waarschuwen ze alleen. Vanaf 22 augustus, twee weken na de invoering van het verbod, delen ze boetes uit – zeventig euro. “We hebben afgelopen week een stuk of tien keer een waarschuwing gegeven en daar werd heel goed op gereageerd,” zegt Schrijver. “Puur onwetendheid.”

Ze kijken tevreden naar het groepje studenten dat zijn vlees zit te braden achter een van de gedoogborden. De wegwerpset staat netjes op de daarvoor bestemde tegel in het gras. Een splinternieuwe metalen afvalbak prijkt naast het pad.

“Als ze die bakken nou eerder hadden neergezet, was het verbod misschien wel helemaal niet nodig geweest,” zegt Stephanie Dijkstra (25). Ze vindt het verbod maar overdreven. “Normaal zat ik altijd met mijn vrienden bij het meertje aan het begin. Nu moest ik het hele park doorfietsen om bij de barbecuezone te komen.” Haar vrienden zijn het er niet mee eens. “Bij het begin van het park staat ook zo’n bord en kun je ook barbecueën, maar daar ben je straal langs gefietst!”

Verderop stijgt de rook op vanaf de barbecueweide bij het Vondelbeeld, waar een groepje vrienden aan het vlees zit. Uit een minigettoblaster komt muziek. Een fles wodka staat tussen de jongens in. Een smeulende joint wordt doorgegeven. Vorige week zijn ze nog weggestuurd door de handhavers op hun lievelingsplekje. Toen wisten ze nog niet van het verbod. “Ze deden het heel netjes, hoor,” zegt Rutger Blom (24) terwijl hij het rooster uitschudt. “Ze vroegen gewoon vriendelijk of we verderop wilden gaan zitten en dat hebben we toen gedaan.” Hij heeft dan ook begrip voor de nieuwe maatregel. “Dat hele grasveld daar is kapot gemaakt. Het zit vol kale schroeiplekken.”

Zijn vriend Sander denkt daar anders over. “We betalen toch belasting? Dan kunnen ze toch gewoon wat nieuw gras neerleggen?” Maar hij krijgt geen bijval. Blom: “Of we nou hier zitten of tien meter verderop. Dat maakt me echt niet uit. Alleen jammer dat we niet bij het water kunnen zitten.”

Tien meter verderop staat een ander groepje jongens te dansen om een barbecue. De muziek staat wat luider en de biertjes gaan wat harder. Frans Dominique (29) wappert het vuur aan met een plastic bordje. Als hij het vlees heeft neergelegd, likt hij zijn vingers af. Hij wijst naar de andere kant van het pad. “Vroeger stonden we daar. Nu hier. Is niet erg. Het mag nog steeds.”

Terwijl ze losjes op de muziek bewegen, bespreken ze de kunst van het barbecueën. “Kijk, zo hoort het,” zegt Donovan Meilise (23). “Hij rookt zijn sigaret niet boven de barbecue. Een echte vakman!” Hij zegt geen moeite met het verbod te hebben. “Leven en laten leven, toch? Het zijn gewoon een paar regels, we hebben geen hongersnood.”

Toch vindt Sidney-Owen Cotin (29), het jammer dat een verbod nodig is in ‘zijn achtertuin’. “Het was beter geweest als iedereen gewoon zijn eigen rommel had opgeruimd. Nu kunnen we niet meer vrij in onze eigen achtertuin zitten.” Zelf zegt hij altijd zijn rommel op te ruimen. “In ieder geval het grove afval. Peuken zijn nou eenmaal lastig op te rapen.”

De mannen van de handhaving houden het na het uitdelen van een bon aan een voorbijrijdende scooter voor gezien. Schrijver: “De gedoogzones zijn gekozen op die plekken waar al veel werd gebarbecued. Eigenlijk zijn de bestaande barbecuegebieden gewoon gecomprimeerd. No problem!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s