‘We gaan dood op een….?’

‘Fiets, fiets, fiets! We fietsen op een..? Fiets! Heel veel studenten gaan dood op een..? Fiets!”

De vier acteurs op het Rembrandtplein, gekleed in het zwart, hebben zojuist een fietsstuur op de borst gebonden. Toeristen op het plein kijken verrast op als de vier plotseling over het plein beginnen te rennen. Met een hand bij het oor veinzen ze dat ze aan het bellen zijn. Met de andere hand gebruiken ze enthousiast hun bel. Ze schreeuwen door elkaar heen. “Waar zeg je? Leidseplein? Nee Rembrandtplein! Wat?! Ik versta je niet!”

De acteurs van TeamAlert zetten zich vandaag in om studenten en andere jongeren bewust te maken van hun eigen fietsgedrag. “Te veel jongeren in Amsterdam fietsen op de automatische piloot, letten niet op, rijden door rood en zijn bezig met hun mobiel,” zegt projectleider Loes van Kooten. “En dat terwijl het verkeersongeluk toch echt doodsoorzaak nummer één is onder jongeren.”

Team Alert, een initiatief van de Fietsersbond, heeft vandaag groot uitgepakt in de stad. Voor het Centraal Station delen ze stoplichtijsjes uit aan mensen die netjes voor het rode licht stoppen. In het Vondelpark staat een Fietsfixstop, waar mensen hun fiets kunnen laten ‘oppimpen’ voor de veiligheid.

Twee meisjes in strakke Formule 1- pakjes staan langs het fietspad te zwaaien met startvlaggen. Vooral studenten en jongeren die bellend langsfietsen, wordt gevraagd een snelle ‘pitstop’ te maken.

Zodra Alex Savidis (23) de rode loper oprijdt, duiken twee jongens en een meisje in rode overalls op hem af en beginnen de fiets af te soppen, de banden op te pompen en een nieuwe bel aan te draaien. Ook worden fietslichtjes bevestigd en krijgt de overrompelde Australiër een reparatiesetje in zijn handen gedrukt. Frouwke Hendriks (23) vertelt hem in vogelvlucht waarom ze zijn fiets oppimpen. “Elke dag komen twee jongeren om in het verkeer. We moeten daarom weer oog voor elkaar krijgen op de fiets. Zeker bellend fietsen is gevaarlijk. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je gelijktijdig met je zicht en je gehoor bezig bent, je veel minder alert bent.”

“Wow, thanks!” roept de Australiër tevreden. “Can you also fix that?” vraagt hij, wijzend naar zijn kapotte spatbord, maar hij moet het doen met de kleine beurt. Savidis vindt de actie leuk, maar zegt geen stad te kennen waar al zo veel rekening wordt gehouden met fietsers. In Sydney is dat wel anders.

De acteurs op het Rembrandtplein ronden hun act af. De bouwwerkzaamheden achter het plein maken het lastig om te horen wat de spelers precies roepen. In elk geval iets met ‘fiets’.

“Dat maakt niets uit,” zegt actrice Esther Drijver. “Het is theater. Ze hebben vast wel iets van onze boodschap meegekregen. Bovendien doen we de act op verschillende plekken in de stad.” Het gezelschap vertrekt richting Vondelpark, maar niet zonder nog een wijze raad: “Bij afslaan wel je hand uitsteken!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s