Zwarte maandag op de Amsterdamse beurs

“Het is een gekke dag vandaag,” zegt Raymond Walraven, directeur van het World Cinema Festival. Vandaag had hij de eer om met een klap op de gong de Amsterdamse beurs te openen. Waar dat doorgaans een feestelijk tintje heeft, is de vreugde nu ver te zoeken.

Na de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid sloten de Aziatische beurzen zwaar in de min. Walraven: “Ik hoopte natuurlijk dat ze niet zouden instorten, maar tevergeefs. Ons festival staat dit keer in het teken van India. Daarom heb ik nu een beetje een dubbel gevoel. En dat op mijn verjaardag.”

Toch probeert het gezelschap de dag vrolijk in te luiden. Twee Indiase vrouwen in rinkelende, kleurige kleding doen een dansje voordat de gong wordt geluid. De handelaren kijken niet op van hun scherm om het spektakel te aanschouwen.

Eric de Bats, directeur van Mijnbroker, hoorde de gong. “Soms is hij hard en soms is hij zacht, maar dit was een ferme klap,” zegt hij. “Net als op de beurs.” Maar paniek is uit den boze, volgens De Bats, die 25 jaar geleden ook al op de beurs werkte. “Het is eigenlijk een Grey Monday. Veel mensen zijn op vakantie, dat merk je. Die reageren niet direct. Bovendien is onze belangrijkste graadmeter toch de Amerikaanse beurs. Het is dus wachten tot die vanmiddag opent.”

Volgens De Bats is de tijd van mannen in pakken met sigaren, die schreeuwend en huilend door het gebouw rennen, voorbij. “In 1987 gooiden ze nog wel eens een scherm tegen de muur. Nu zijn het van die semi-computerprogrammeurs die anoniem achter hun scherm zitten.”

Het is dan ook niet druk in het beursgebouw. Vijf jonge mannen in sweater zitten geconcentreerd naar opflikkerende cijfertjes te kijken. “We zijn bezig met een verbouwing in het pand,” zegt Rineke Reitsma van de beurs. “Tot oktober hebben we dus weinig mensen over de vloer. Voorlopig dus geen paniek in het beursgebouw.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s