Breakdancers op het Leidseplein

‘Ons lichaam is ons leven,” zegt John Heindl (33) van breakdance groep Sons of God. Hij zweet nog van de show die hij net met zijn vrienden heeft gegeven. Tien minuten stretchen en dan zullen ze nog een show geven. Al dertien jaar staan de mannen uit Hongarije elke zomer op het Leidseplein. Elke dag van drie tot elf uur, als het weer het toelaat.

Heindl zag voor het eerst jongens breakdancen in 1992 in een discotheek in Boedapest. Hij was zo onder de indruk dat hij meteen op ze afstapte om te vragen of hij het ook mocht leren. Hij herinnert zich nog goed de speciale houten vloer waar ze op oefenden. Stapje voor stapje heeft hij op die vloer het breakdancen onder de knie gekregen. Bijna twintig jaar later heeft hij de hele wereld over gereisd met de breakdancegezelschappen Enemy Squat en Garden City Breakers. Daarnaast danste hij acht jaar op een cruiseschip. Tegenwoordig woont hij weer in Boedapest – met zijn vriendin – en reist hij elke zomer met zijn dansmaten naar Amsterdam – zonder vriendin.

Zijn beste tijd als breakdancer ligt al achter hem. Door ongelukken en leeftijd gaat zijn lichaam achteruit -hij voelt het vooral in zijn gewrichten. Maar voorlopig is hij de frontman van de show, niet omdat hij de beste danser is, maar omdat hij het beste Engels spreekt.

De speaker gaat aan. “Do you believe in faith?” galmt over het plein, een swingende breakbeat volgt. Terwijl de jongens losjes heen en weer springen op de maat, stromen de mensen toe. Een gladde houten plaat wordt vastgetapet op de straat. De schaafwond op de rug van Heindl laat raden waarom.

De jongens klappen op de maat in hun handen en bewegen gelijktijdig van links naar rechts. Heindl staat vooraan en roept “What time is it?”, waarop de jongens in koor antwoorden “It’s showtime!” Vervolgens springt om de beurt een jongen in het midden om zijn kunsten te vertonen. De eerste houdt zijn ene voet vast en springt er met zijn andere voet over heen. Een ander krijgt applaus als hij op zijn hoofd gaat staan en steeds sneller om zijn as draait. Waar de één uitblinkt in electric moves, komt de ander tot zijn recht in de lucht. Heindl is vooral trots op zijn snelle voetenwerk, maar hij kan ook de ninetynine, waarbij je 360 graden draait om je eigen as, staand op één hand. “Niemand kan die move honderd procent, vandaar ninety nine.”

Na de show gaan de jongens met emmers rond voor donaties. Heindl houdt een briefje van vijf euro in de lucht als voorbeeld.”We willen minimaal honderd euro per persoon hebben voordat we naar huis gaan,” zegt hij. Dat moet ook wel, want het appartement dat ze huren bij het Westerpark kost ze vijftienhonderd euro per maand.” Overhouden doen ze dan ook bijna niet. “Het gaat ons echt om het dansen. Je moet gewoon wanhopig zijn om dit te doen.”

3 Reacties op “Breakdancers op het Leidseplein

 1. Hello,
  as a german tourist I visited Amsterdam in octobre and saw this group.
  They impressed me a lot and I´d like to get in contact with them for a possible engagement in Germany. Perhaps somebody can mail me a contact.

  Yours sincerly

  J. Elsen

 2. Leuk die stukjes over straatartiesten.
  Dit zijn de breakdancers:

 3. Goedemiddag,

  Ik ben op zoek naar de contactgegevens van deze groep. Weet iemand of zij een website hebben?

  Dankjewel!

  Hello,

  I’m looking for the contact information about this dance crew. Does anyone know where I can find this? Website?

  Thanks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s