Minder beroofde toeristen naar Atas

‘Ah, Mart, wil je Autumn leaves voor me spelen?” vraagt Annelies Smeets, medewerker van Amsterdam Tourist Assistance Service (Atas). Het is niet druk in het kantoor van de stichting, die toeristen op weg helpt die zijn beroofd of bestolen. “Eigenlijk is het sinds de aanslagen van 9/11 rustig,” zegt Smeets terwijl ze door het open raam naar buiten tuurt. Vrijwilliger Martin Klumperbeek (63) zit er in zijn korte broek ontspannen bij. Hij heeft net zijn saxofoon weggelegd. Op zijn scherm staat nog een muziekblad open. “Soms speel ik een deuntje op mijn saxofoon om de tijd door te komen. Of ik zit op internet.”

Volgens Smeets is het een goed teken dat ze het de afgelopen jaren minder druk hebben. “Aan de ene kant is de criminaliteit tegen toeristen afgenomen, door bijvoorbeeld de inzet van zakkenrollerteams in de binnenstad. Aan de andere kant zie je dat mensen zelfredzamer worden door de technologie. Door het internet, smartphones en de sociale media weten mensen tegenwoordig al snel hun eigen weg te vinden.”

Want zo begon de stichting twintig jaar geleden. De mensen van politiebureau Warmoesstraat hadden het zo druk tijdens de zomerdrukte met gedupeerde toeristen, dat ze niet meer aan hun eigen werk toekwamen. De stichting was het resultaat. Twee vaste medewerkers en een stuk of dertig vrijwilligers zorgden ervoor dat de politie zich weer met echt politiewerk kon bezighouden. Een nieuw paspoort nodig? Contact met familie? Geld nodig? De stichting wist hoe.

Tegenwoordig weten de mensen door internet steeds beter zelf hun weg naar het consulaat te vinden, contact met hun familie te leggen of via Western Union geld te versturen.

Toch is Atas in de loop van de jaren niet in grootte afgenomen. Bij de stichting, die grotendeels op subsidie draait, werken nog steeds twee mensen vast in dienst en 28 vrijwilligers in wisseldiensten om de hele dag door paraat te kunnen staan voor slachtoffers. “Gastvrijheid hoort bij de stad,” aldus Smeets.

“Als er ergens een brand uitbreekt, wil je ook dat er iemand paraat is,” valt Klumperbeek bij. “Als één of andere Chinese toerist beroofd is, geen telefoon meer heeft en niet weet hoe hij Nieuwezijds Voorburgwal moet uitspreken, is het fijn dat we er zijn, toch?”

Het kantoor op de Nieuwezijds Voorburgwal is gevestigd boven het politiebureau. “Alle mensen die bij ons binnenkomen, worden doorverwezen door de politie,” aldus Smeets. “Er moet sprake zijn van een delict, willen we voor mensen in de bres springen. Vorig jaar werden 198 gevallen doorverwezen.”

In het kantoor, opgefleurd met planten, is een koelkast met pizza’s voor hongerige toeristen en een douche voor toeristen die zich willen opfrissen. “Een paar maanden geleden heeft hier nog iemand gedoucht.”

Terwijl het aantal fysiek aanwezige klanten afneemt, weten steeds meer mensen het kantoor telefonisch te bereiken. “Dat komt waarschijnlijk doordat mensen googelen op Amsterdam tourist,” zegt Smeets. “De bellers denken vaak dat we een toeristisch bureau zijn. We zijn dus vooral aan het uitleggen wat we dan wel doen en aan het doorverwijzen.”

Op vrijdagmiddag of maandagochtend gebeurt meestal wel iets, volgens Smeets. “Dat zijn de momenten dat toeristen de stad in trekken of juist verlaten.”

“Afgelopen maandag toevallig niet, maar op zondag hebben we een Duits gezin geholpen,” zegt ze trots. “Paspoorten, pasjes, vijfduizend euro en de knuffels van de kinderen waren uit hun camper gestolen. Wij hebben ze geholpen bij een geldtransactie en hebben geregeld dat ze hun opengebroken camper veilig voor het politiebureau mochten parkeren. En om hun dag goed te maken, hebben we ze ook nog eens op een rondvaart gezet.”

Een Reactie op “Minder beroofde toeristen naar Atas

  1. Hallo Annelies, kom jij oorspronkelijk uit Roggel (L)????

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s