Activistische Salon geopend

‘We hebben nu ons eigen schuilplekje in een bunker,” roept een meisje. “Telefoonsignalen komen niet door, dus we kunnen veilig vergaderen!” De Activistische Salon van Amsterdam werd gisteravond geopend in de Vondelbunker, een voormalige schuilkelder onder de Vondelbrug in het Vondelpark. Eind jaren zestig zat hier ‘beatkelder Lijn 3’, genoemd naar tram 3 die er overheen dendert.

De wekelijkse avond, georganiseerd door collectief Schijnheilig, moet een ontmoetingsplek worden voor ‘politieke en culturele groepen, kunstenaars en activisten die zich in het huidige klimaat moeilijk kunnen manifesteren’.

Bezoekers moeten deze eerste avond eerst langs een balie om een ‘ideologische visumaanvraag’ te doen. “Voor vrijwillige uitzetting naar een plek waar je wel linkse hobby’s mag uitoefenen.”

Aan tafels kan worden geknutseld met politieke teksten, poëzie wordt voorgedragen en er wordt gediscussieerd. Maar over één ding zijn alle aanwezigen het eens. “Er is veel te hard opgetreden bij de ontruiming van het kraakpand van Schijnheilig aan de Passeerdersgracht en het is absurd dat er nog mensen vastzitten in vreemdelingendetentie.”

Op de muur worden foto’s van de ontruiming geprojecteerd en er wordt een oproep tot actie gedaan. “We nodigen iedereen uit voor een lawaaidemonstratie maandag bij de vreemdelingendetentie in Zaandam, waar nog steeds drie onschuldige mensen vastzitten, omdat ze hun naam niet willen geven.”

Een woordvoerder van Schijnheilig legt het nog eens uit. “Blijkbaar betekent you have the right to remain silent niets in Nederland,” roept hij door de bunker, waar ongeveer vijftig mensen zich hebben verzameld. “Als je niet meewerkt met de overheid, word je behandeld als een vreemdeling, zelfs als je niets hebt gedaan. En nog veel erger: blijkbaar vinden ze vreemdelingen een categorie waarmee je mag doen wat je wilt. Dit moet stoppen!”

Anton, die tien dagen op de Bajesboot heeft vastgezeten omdat hij zijn naam niet wilde geven, doet ook zijn verhaal. Hij hoort niet bij krakerscollectief Schijnheilig, maar was aanwezig bij de ontruiming uit principe. Het publiek luistert aandachtig. “Ik wil solidair zijn met de vreemdelingen in Nederland. Mensen met een kleurtje zonder identiteit op zak kunnen zonder aanleiding worden opgepakt en vastgezet voor onbepaalde tijd. Dat is toch waanzin,” roept hij. “Hier is veel te weinig aandacht voor. In een gevangenis weet je hoe lang je wordt vastgehouden, maar in vreemdelingendetentie heb je echt geen idee. Dat is onmenselijk.”

Hij vond het zelf niet spannend in de cel. “Ik wist dat ze mijn vingerafdruk hadden, dus het was een kwestie van tijd, voordat ze wisten wie ik was. Ik speelde pingpong en puzzels met de bewakers. Tot ik eruit mocht. Die bewakers zitten er nu nog, best zielig.”

Iemand vraagt of hij de toen gehouden lawaaidemonstraties heeft gehoord.

“Ja, dat geeft hoop. Ook is het heel fijn om post te ontvangen als je vast zit. Lange brieven, stukjes uit strips of gewoon wat je vandaag hebt gedaan. Stuur het op naar de mensen die nog vastzitten. Het wordt gewaardeerd!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s