Vliegtuigspotter mag blijven

Er zijn bankjes, een snackkraam en opstijgende Boeings. De spottersplek langs de Polderbaan kreeg de zegen van de Raad van State. Nu alleen nog een wc.

‘Wacht even, daar komt een grote,” zegt Henk Top. Met veel lawaai snelt een Boeing 747 voorbij. Hij staat met enkele andere vliegtuigspotters in de berm langs de Polderbaan. Dichterbij kun je niet komen, zeggen ze.

Ongeveer zestig auto’s staan deze middag bij de spottersplek. Midden op de parkeerplaats staat een kraam die snacks, ijs en drankjes verkoopt. Tientallen mensen zitten ontspannen in hun campingstoeltjes of op de betonnen bankjes te kijken naar de vliegtuigen.

“In de weekenden is het nog drukker,” zegt Ype van Akker, die twintig jaar vliegtuigen spot. “Toch vind ik dit niet zo’n goede plaats. Het is een beetje een uithoek. Je zit net iets te ver van het punt waar de grote vliegtuigen werkelijk opstijgen. Die hebben namelijk een langere startweg. Bovendien is er hier geen wc.”

Volgens Van Akker was de vorige plaats, dichter bij de luchthaven en langs de Kaagbaan, beter. “Daar had je meer bedrijvigheid. Als er geen vliegtuig langskwam, gebeurde er wel wat anders. Voorbijrijdende karretjes, vliegtaxi’s, kofferjongens, van alles om naar te kijken. Hier is het eigenlijk een beetje saai.”

Maar meneer Kalden en mevrouw Bosherder zijn meer dan tevreden. “Dit is een prachtplek!” Met de verrekijker in de hand zitten ze in hun campingstoeltjes onder de luifel van hun camper. “We staan bijna altijd hier,” zegt Bosherder, terwijl ze wijst op de berg sigarettenpeukjes naast haar. “Kijk maar.”

Even leek het erop dat de vliegtuigspotters alweer een andere plaats moesten zoeken, toen inwoners van Vijfhuizen naar de rechter stapten. Te veel auto’s zouden te hard over de smalle weg langs hun huizen en boerderijen scheuren. De rechter, en ook de Raad van State gisteren, achtten dat niet bewezen.

Nu staat niets een definitieve spottersplek meer in de weg, maar Schiphol blijft erbij dat de plaats tijdelijk is. “Maar dat is een rekbaar begrip,” zegt een woordvoerder.

Van de gemeente Haarlemmermeer mogen de spotters blijven, wat niet wil zeggen dat hun plek een drukbezochte bestemming moet worden. Een wc-gebouw behoort dan ook niet tot de mogelijkheden.

De spotters, verenigd in het Spotters Platform Schiphol, hoopten daar wel op. Zij zouden ook graag zien dat er horeca, verwijsborden en een winkeltje komen. Maar er mogen hooguit vier kramen staan. Wel worden deze week mobiele wc-cabines geplaatst, zodat de spotters niet meer in de berm hoeven te plassen.

Spotter Diana van Zanten hoorde op de radio over de uitspraak van de Raad van State en is blij. “Ik begrijp niet dat de bewoners zo moeilijk doen. Ik vind het hier juist heel rustig. Dat komt waarschijnlijk omdat het terrein zo moeilijk te vinden is. Ik heb het pas een maand geleden ontdekt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s