Dierenasiel gekraakt voor sociaal centrum

‘Oké, poging acht!” roept een kraker vanaf het dak van het vroegere Polderwegasiel. Het grote zeil met de tekst ‘Stop kraakverbod, wij blijven!’ laat zich maar met moeite het dak ophijsen. “Een scheepszeil,” zegt kraker Tara van kraakgroep De Valreep, terwijl ze het zweet van haar voorhoofd veegt. Zes man staan aan de andere kant van het net gekraakte monument aan een touw te trekken om hun boodschap de lucht in te krijgen.

Het dierenasiel stond al vier jaar leeg en is totaal verkrot. “We hebben met dertig man urenlang puin lopen ruimen.” Tara wijst naar één van de ruimtes die volstaan met vuilniszakken puin. In een andere ruimte staan lege dierenkooien. Het bordje boven de balie ‘U krijg geen geld terug, als u een dier terugbrengt’ is net losgeschroefd. Het licht valt gewillig in de vertrekken als de metalen platen voor de ramen worden verwijderd. “Het hele gebouw zat onder de vogel- en mensenpoep, maar we hebben alles schoongeboend,” zegt een meisje met een sopje. Krakers lopen rond met handschoenen, mondkapjes en kruiwagens om de rommel naar buiten te brengen. “Bouwvakkers die hier ooit bezig waren, zijn opgenomen in het ziekenhuis door de vervuilde lucht. We gaan dus heel voorzichtig te werk.”

Een jongen op het dak tast met zijn voeten waar hij kan staan. “We willen nu eerst het pand op orde hebben,” zegt Bas. “Goed schoon, veilig en klaar voor gebruik. Wij willen van dit gebouw een sociaal centrum maken, in samenwerking met ondernemers en bewoners in de buurt. Het heeft een horecabestemming toegewezen gekregen en daar willen we ook heen.”

Het monumentale pand staat op het oostelijke deel van de wijk in ontwikkeling Oostpoort. Het onkruid staat hoog. In de verte torent MuzyQ uit boven de grote zandhopen op het braakliggende terrein. Maar stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (Oost) wil de krakers weghebben. Om te beginnen valt het woord asbest. Verder: “Het pand staat op een bouwterrein en dat is gevaarlijk. Bovendien is het verkocht aan projectontwikkelaar OCP, die plannen heeft voor het gebouw. Alleen de overdracht moet nog plaatsvinden.”

Maar wanneer dat laatste gebeurt, is niet duidelijk. Volgens David Bos van OCP zijn er nog geen concrete plannen. “Eerst het westelijke deel ontwikkelen, dan kijken we pas naar het oostelijke terrein.”

De krakers willen daar niet op wachten. “Dan zijn we jaren verder. Ook het westelijke deel heeft jarenlange vertraging opgelopen. MuzyQ is het enige project dat staat, en dat was al een drama. De komende dagen hopen we op steun van de buurt en politici.”

Stadsdeel Oost zegt aangifte te doen, omdat het gebouw niet veilig is. Kraker Sander vindt dat onzin: “Natuurlijk is de brandveiligheid van zo’n verkrot pand niet op orde, maar daar willen we graag aan werken.” Dat is te doen, zeggen experts na een inspectie, het pand is geschikt te maken voor de functie van sociaal centrum.

Buurtbewoner Ollie, die zelfgemaakte jam komt brengen, vindt zo’n centrum een prima plan. “Een ideale manier om Watergraafsmeer en Zeeburg te verbinden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s