BoLoBooze: Kroegentocht door Bos en Lommer

‘Bos en Lommer veryupt niet!” roept bewoner Frederike Hurenkamp boven André Hazes uit. “Deze buurt ontwikkelt zich juist zonder zijn rauwe randje te verliezen.” Het is vrijdagavond en we bevinden ons in ’t Binnenpretje, het derde café van de kroegentocht Bolobooze. Ruim tachtig mensen, voornamelijk blank en hoogopgeleid, hebben zich aangesloten bij de tocht van Boloboost, het bewonerscollectief dat zich inzet om het imago van Bos en Lommer op te krikken – te ‘boosten’.

Een halfjaar geleden begon het allemaal met bewoner Lex de Jong, die een twitteraccount aanmaakte met de naam Boloboost. Een Facebookpagina met vijfhonderd fans volgde en vrijdagavond werd in de Nieuwe Boekhandel op de Bos en Lommerweg de website gelanceerd.

Op Facebook werd een poll gehouden om te kijken naar welke kroegen de mensen wilden. “Daar kwamen niet alleen hippe, maar oud-Hollandse bruine kroegen uit, zoals deze. Heerlijk toch!” De Nederlandstalige hits knallen door de zaal. Vaste klanten en nieuwe bewoners zingen uit volle borst mee.

“Veel mensen hebben het beeld dat Bos en Lommer onveilig is en dat er alleen allochtonen wonen, maar dat klopt niet,” zegt De Jong. “De wijk is veranderd. Tien jaar geleden was het hier nog een puinzooi, maar nu heb je bijvoorbeeld steeds meer koopwoningen. Het GAK-gebouw wordt studentencomplex. De ondernemers zijn ook heel actief. Monique Burger van de Nieuwe Boekhandel bijvoorbeeld, haalt bekende Nederlanders zoals Arie Boomsma en Felix Rottenberg naar de winkel voor debat of presentatie. Ook zie je een omslag in de horeca. Denk aan parkcafé Terrasmus of het vegetarische restaurant van Arnoud.”

“Ja, daar gaan we heen,” roept Hurenkamp. “Volgende station is Arnoud!” Afgelopen weekend opende bewoner Arnoud van Rooij vegetarisch restaurant Van de Buurt, op de Rijpgracht. Het eerste in Bos en Lommer, en trendy. Betalen kan alleen per pin, er is wifi, kratten sinaasappels staan tegen de bar. Je kunt zitten op stoelen of kussens en huiskamerlampen geven sfeerverlichting. Als Van Rooij de grote groep dorstige Boloboosters ziet, moet hij zijn best doen om zijn hoofd koel te houden. “Komen er nog meer mensen?”zegt hij terwijl hij haastig door zijn bonnenboekje bladert. Een buurtbewoner besluit een handje te helpen en gaat rond met vegetarische maïsballetjes.

De Marokkaanse jongens die voor de snackbar aan de overkant staan, kijken verbaasd toe. Een uur later springen de feestgangers weer op de fiets en laten de straat in stilte achter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s