Kogels fluiten over de Cuyp

Spektakel gistermiddag op de Albert Cuyp, met gierende banden en schietende agenten.

Gistermiddag, even na half vijf. Een drukte van je welste op de kruising van de Ferdinand Bolstraat en de Albert Cuypstraat. Het geraas van een auto gevolgd door de pistoolschoten heeft de bezoekers van de markt en omliggende winkels in een oogwenk naar de plaats delict getrokken. Vier kapotte politiefietsen liggen verspreid over de straat. Stukjes kettingkast, kapot glas en een verdwaalde fietsbel getuigen van het spektakel dat zich hier heeft afgespeeld. Rode linten houden de nieuwsgierige mensen op afstand.

Twee jonge mannen (twintig en negentien jaar, zou later blijken) waren in hun rode auto de Albert Cuypstraat doorgescheurd na het weigeren van een stopteken van de politie. Vier agenten probeerden de wagen vervolgens te stoppen door hun fietsen ervoor te gooien, maar dat werkte niet. Vervolgens werd er op de auto geschoten.

Een paar honderd meter verderop werden de jongens klemgereden op de Hobbemakade. Niemand raakte gewond.

Marktkoopvrouw Annemarieke Baerents staat met haar kraampje pal aan het kruispunt. “Ik dacht aan een botsende brommer toen ik de klap hoorde. Maar toen zag ik een rood autootje bijna de bocht uit vliegen. Het ging zo snel. Overal liepen mensen en hij reed gewoon op ze af, ook op de politie. Iedereen begon te gillen en te rennen. Toen hoorde ik bam, bam, bam!”

Volgens Robert Ruijselaar vlogen de kogels hem letterlijk om zijn oren. “Ik stapte net de tram uit om een gabbertje van de markt op te zoeken, toen die rode auto me bijna van mijn sokken reed. Die politieagenten moesten ook aan de kant springen. Sommige agenten gooiden hun fiets voor de auto, maar die werden gewoon geramd. Toen schoot één van die agenten op de auto. Volgens mij hebben ze die jongens een lekke band geschoten.”

Ook manager Shahbaz van de McDonald’s hoorde de schoten. “Ik stond in de keuken toen ik knallen hoorde. De politie stuurde omstanders allemaal de zaak in McDonalds in. Ik heb toen voor de veiligheid de deur naar de Albert Cuypstraat dicht gedaan. Toen kreeg ik het pas echt druk.”

Zijn bovenbuurman op drie hoog, Willem Weijland, zat voor de televisie toen hij metaal hoorde schrapen. “Door het raam zag ik een auto met hoge snelheid een fiets meeslepen. Toen de wagen op de politie afreed, trok een agent opeens zijn pistool, en hij schoot ook nog. Het leek net een film.”

De man van de bloemenkraam aan het kruispunt wil er niks van weten. “Ach, dat hoort erbij,” zegt hij terwijl hij een bos bloemen inpakt. “In de 28 jaar dat ik hier sta, heb ik zoveel gezien. Dit is er niets bij.”

En ach, volgens Weijland valt de schade ook wel mee. “Iedereen is ongedeerd en dat is het belangrijkste.”

Een Reactie op “Kogels fluiten over de Cuyp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s