Schijnheilig met veel geweld ontruimd

De hele nacht werkten de krakers van Schijnheilig aan een feestelijke ontruiming. Ludiek moest het verzet zijn. Het liep anders.

Toen de knuppels met veel geweld op de krakers neerdaalden, was het feest snel afgelopen. Niet alleen werden de krakers hardhandig de Passeerdersgracht af geslagen, om de hoek werden tegen alle verwachtingen in ongeveer 140 krakers opgepakt. Op de Prinsengracht werden de krakers van twee kanten klemgezet. Een aanhoudingseenheid dook de groep in om twee meisjes op te pakken. Met knuppels en directe vuistslagen hielden ze de krakers op afstand. Enkele flesjes gingen vervolgens richting ME.

Volgens Tamira Combrink, raadslid van Groenlinks, die zelf ook een klap op haar hoofd heeft gekregen toen ze stond toe te kijken, worden de democratische rechten van demonstranten geschonden. “Ze werken toekijkende mensen ruw weg,zodat ze buitensporig geweld kunnen gebruiken tegen krakers. Bovendien strookt deze ontruiming niet met het beleid om niet voor
leegstand te ontruimen.”

Maandagavond kwam krakerscollectief Schijnheilig bijeen om vreedzaam verzet te bespreken. De collegezaal in het oude schoolgebouw aan de Passeerdersgracht was afgeladen met krakers en sympathisanten met het oog op de ontruiming.

“Dit geldt ook voor onze bezoekers uit het buitenland,” zegt David van Schijnheilig, die de collegezaal toespreekt. “Wij willen dit pand vreedzaam verlaten. Dus geen geweld.” Een in zwart geklede kraker begrijpt het niet helemaal: “Maar moeten we dan niet barricaderen?”
“Nee, we gooien de voordeur wagenwijd open,” antwoordt David. “We bouwen twee podia op straat
waar we kunnen optreden en die tegelijkertijd de ME blokkeren. Ons doel is een happy performative chaos. We gaan gewoon op straat muziek maken. Dan hebben ze helemaal niets te ontruimen. En hebben ze dus ook niet het recht om ons op te pakken.”

Een meisje in de zaal heeft een slecht voorgevoel. “Wat als ze toch mensen oppakken?” David verwijst naar het bord met waarschuwingen in de gang. “Geen lenzen in, want daar kan traangas achter blijven zitten. En eronder staat het 06-nummer van de advocaat. Maar ik waarschuw: blijf niet binnen, want daar zijn we wat spannends van plan.”

Een reusachtige ton met zeepsop wordt de ruimte in gerold. “We zetten de hele tent vol met schuim!” David legt uit dat de ME niet bevoegd is een pand te betreden als niet duidelijk is wat er op de grond ligt. “We zetten de deur wagenwijd open, maar ze mogen dan niet naar binnen.”

De uren daarna worden verzetsfilms vertoond, maar de meeste krakers zijn druk in de weer. “Zijn er nog boormachines en megafoons? En wie zet koffie?” Een man die de krakers aan het fotograferen is, wordt vriendelijk verzocht het pand te verlaten. “Dat is een stille,” zegt
een kraker. “Die loopt nu rechtstreeks terug naar het politiebureau.” Lampen en boilers worden
losgeschroefd, bakfietsen worden buitengezet en in de collegezaal worden de banken losgeschroefd. Alleen het bordje boven de deur met ‘No discrimination and no assholes allowed’ blijft hangen. Zodra de grote voordeuren zijn verwijderd, worden de schoolbanken met
grote schroeven in de straatstenen geboord. “Dit wordt ons podium.” Een grote tafel wordt voor de deur neergezet, met broden, pindakaas en sap. Ondertussen ketenen twee jongens zich vast aan betonblokken. “Laat ze maar komen. Wij gaan niet meer weg!”

Luid gejoel en applaus klinkt als uit het raam van de overburen een groot spandoek wordt opgehangen met de tekst: ‘Burenliefde, Schijnheilig moet blijven.’ Met trommels en violen wordt de ochtend ingeluid. Tientallen krakers dansen op zigeunermuziek. Ze kijken verrast op als vijf bruiden op het podium beginnen te dansen. De activistische Rebel Clowns willen op deze manier hun steun betuigen aan Schijnheilig. Het feest wordt nog groter als de buren aan de overkant op het dak met een gitaar en een saxofoon voor begeleiding zorgden.

Maar dan is het gedaan met de pret als de ME na herhaalde waarschuwingen de wapenstok trekt. Er wordt flink op de jongeren ingemept. Een groot deel van de verraste krakers belandt
in de voorgereden stadsbussen.

4 Reacties op “Schijnheilig met veel geweld ontruimd

  1. Geweld tegen links-fascisten kan niet hard genoeg zijn!

  2. Pingback: [2011]/Dood Turkse arrestant in politiecel/politie staat niet boven de wet | Astrid Essed

  3. Pingback: Commotie om hardhandige handhavers op Amsterdam Centraal Station/Systematisch racistisch geweld van politie en handlangers/Reactie op AT5 | Astrid Essed

  4. Pingback: Mitch Henriquez/Dode politiegeweld en bepaald niet de eerste/No Justice, No Peace | Astrid Essed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s